Search
Close this search box.
تفاوت کیست مویی و فیستول مقعدی در نحوه‌ جراحی

تفاوت کیست مویی و فیستول در علائم، علل، درمان و…

تفاوت کیست مویی و فیستول، بدین صورت است که فیستول مقعدی به‌ عنوان یک تونل در مقعد و در اطراف پوست قرار دارد، اما کیست مویی به‌ صورت یک سوراخ در پوست است که در چین‌ خوردگی باسن ایجاد می‌شود. کیست مویی و فیستول تفاوت‌های عمده‌ای در نوع جراحی، نحوه تشخیص و نحوه درمان دارند. نوع علائم این دو عارضه متفاوت از هم است که با بررسی دقیق‌تر می‌توان به این تفاوت‌ها پی برد.

تفاوت کیست مویی و فیستول

تفاوت کیست مویی و فیستول مقعدی در چیست؟

فیستول مقعدی به‌ عنوان یک تونل در میان مقعد و در کنار پوست اطراف آن حاصل می‌شود. در واقع فیستول عبارت است از ارتباط غیر طبیعی در میان بافت یا ارگان بدن و زمانی ایجاد می‌شود که غده‌ها دچار گرفتگی می‌شوند و باعث تشکیل ورم می‌شود و در نهایت فیستول ایجاد می‌شود. اما کیست مویی یک سوراخ در پوست است که در چین‌ خوردگی باسن و در قسمت شکاف بالای باسن و جایی بین استخوان دنبالچه و مقعد به وجود می‌آید. علت ایجاد کیست‌ها، عفونت پوستی است که موها در داخل آن‌ رویش می‌کند. درست است که تفاوت کیست مویی و فیستول زیاد است اما هر دو به عنوان عارضه‌ای در نشیمنگاه محسوب می‌شوند.

تفاوت کیست مویی و فیستول مقعدی در علل

وقتی‌که قسمت خروجی غدد روده مسدود می‌شود در آن‌ صورت باعث تشکیل مجرای غیر طبیعی در اطراف مقعد و بین پوست می‌شود، که چنین حالت تشکیل آبسه را به همراه دارد. وقتی‌که آبسه به موقع درمان نشود در میان بافت‌ها، عفونت گسترش می‌یابد و باعث فیستول مقعدی می‌شود. بنابراین از مهم‌ترین دلایل فیستول مقعدی وجود آبسه است.

دلایل دیگری که باعث تشکیل آبسه می‌شود عبارت است از:

  • عفونت‌های باکتریایی
  • انجام دادن جراحی‌های مقعدی متفاوت
  • داشتن سندروم روده تحریک‌پذیر
  • بیماری سل و کرون
  • برقراری رابطه جنسی پرخطر

کیست مویی به‌ دلیل تجمع یافتن مو در منافذ پوستی ایجاد می‌شود و از دلایل آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • رعایت نکردن بهداشت فردی
  • تمیز نگه نداشتن ناحیه تناسلی و نتراشیدن موهای زائد
  • نشستن به‌ صورت طولانی‌ مدت
  • پوشیدن لباس‌های زیر تنگ و شلوار تنگ
  • اضافه داشتن وزن
  • چاقی
تفاوت کیست مویی و فیستول مقعدی در علل

تفاوت در علائم

کیست مقعدی دارای یک سری علائم است که با بررسی آن‌ها می‌توان به وجود کیست پی برد. این علائم عبارت است از:

  • داشتن آبسه‌های مقعدی به‌ طور مکرر
  • داشتن ترشحات بدبو و خونین
  • بی‌ اختیاری روده
  • احساس درد و تورم در کنار مقعد
  • مشاهده کردن سوراخ و یا مجراهای غیر طبیعی در مقعد

کیست مویی شامل یک حفره با تجمع مو و عفونت است. همچنین دارای نشانه‌ها زیر است:

  • احساس درد و قرمز شدن پوست
  • داشتن حفره‌هایی حاوی مو
  • ایجاد ترشحات بد بو

بیشتر بخوانید: لیزر فیستول مقعدی

تفاوت در تشخیص

داشتن یک یا چند سوراخ در شکاف باسن به نحوی که با طره موهایی در داخل آن همراه باشد و در زمان معاینه لمسی توده برجسته زیر جلدی احساس شود و با فشردن آن‌ها ترشحاتی خارج شود، از نشانه‌های واضح کیست مویی به شمار می‌آید.

عمده تفاوت‌هایی که فیستول با کیست دارد این است که جهت تعیین وسعت آن از پروب نازک استفاده می‌شود. به‌ وسیله‌ پروب، می‌توان کانال فیستول را شناسایی و کشف کرد. اگر بیمار برای درمان دیر مراجعه کند احتمال دارد بیماری گسترش یافته و به لایه‌های زیرین پوست انتقال یابد. متخصصان و جراحان در چنین مواقعی عکسبرداری فیستول را توصیه می‌کنند. انجام ام آر آی بدون تزریق مایع حاجب،  از جمله آزمایشاتی به حساب می‌آید که برای کیست مویی و فیستول از آن استفاده می‌شود.

بیشتر بخوانید:

تفاوت در نوع درمان

در روش درمان این نوع دو عارضه تفاوت زیادی وجود ندارد. به عبارتی هر دو عارضه شیوه درمان یکسانی دارند و در هر دو عارضه جراحی باز و بسته انجام می‌گیرد. در روش لیزر کیست مویی، بافت کیست را به همراه همه‌ سوراخ‌های پوستی بر می‌دارند و در فستیوال عمل فیستولکتومی انجام می‌گیرد.

برخی افراد برای تسکین درد و همچنین کاهش علائم بیماری از روش‌های خانگی و گیاهی استفاده می‌کنند؛ اما در چنین مواقعی نباید انتظار درمان قطعی و بهبودی کامل را داشت. برای درمان هر دو عارضه پیشنهاد پزشکان این است که از روش لیزر استفاده شود. زیرا میزان موفقیت لیزر درمانی بسیار بالا است و احتمال این‌که بیماری دوباره عود کند وجود ندارد. به‌ طور کلی در یک مقایسه می‌توان متوجه شد، که لیزر کیست مویی یا فیستول مقعدی در مقایسه با سایر روش‌های درمانی مزایای بیشتری را برای افراد در پی دارد.

تفاوت کیست مویی و فیستول مقعدی در نحوه‌ جراحی

عمده تفاوت کیست مویی و فیستول در درمان به‌ صورت جزئی است و تنها روش درمان هر دو مورد جراحی است که جراحی به دو روش باز و بسته انجام می‌گیرد. در روش باز بافت‌های زیر جلدی را برمی‌دارند یعنی طول کانال فیستول را برش می‌دهند و نمی‌تواند با بخیه بسته شود و در طول سی تا چهل روز هم‌ زمان با رشد بافت جدید زخم‌ها به‌ طور کامل بسته می‌شوند. این روش دوره نقاهت طولانی دارد. اغلب افراد به علت دوران نقاهت طولانی و مراقبت‌های طاقت فرسا خسته می‌شوند و به شکل صحیح مراقبت‌های بعد از جراحی را انجام نمی‌دهند و در نهایت باعث می‌شود که بیماری دوباره عود کند.

در روش جراحی بسته معمولا سینوس‌های پیلونیدال را برمی‌دارند و زخم را می‌بندند. در این روش بهبودی حدود دو هفته طول می‌کشد و میزان درد خیلی کم خواهد بود. معمولا از جراحی بسته برای کیست‌های متوسط و پیچیده و ترشحات چرکی استفاده می‌شود.

سوالات متداول

چگونه می‌توان تشخیص داد که مبتلا به کیست مویی شده‌ایم یا فیستول مقعدی؟

برای تشخیص فیستول و کیست مویی بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کرد، تا بتواند با بررسی ویژگی‌های بالینی و معاینه افراد، نوع بیماری و نحوه درمان را تشخیص دهد.

آیا فیستول خطرناک تر است یا کیست مویی؟

در پاسخ به این‌که کدام عارضه نشیمنگاه خطرناک است باید گفت که هر دو بیماری در صورت داشتن التهاب و عفونت خطرناک‌تر محسوب می شوند و باید هر چه سریع‌تر جهت درمان به پزشک مراجعه کرد.

نتیجه گیری

 درک تفاوت کیست مویی و فیستول به پزشک کمک می‌کند تا بتوانید بهترین درمان را برای  بیمار ارائه دهد. باید مراقب علائم هر دو بیماری بود و در زمان احساس درد و ناراحتی به پزشک مراجعه کرد. زیرا احتمال دارد افراد بیماری فوق را با یکدیگر اشتباه بگیرن: زیرا علائم آن‌ها مشابه به‌ هم هستند. از این‌رو نیاز است که برای مراقبت‌های فوری به پزشک مراجعه کرد. در صورتی‌که برای طولانی‌ مدت درمان را رها کرده باشید احتمال دارد عوارض مختلفی دیگر افراد را در پی بگیرد. بنابراین بهتر است هرگز خود درمانی نکرد و به توصیه‌های پزشک گوش کرد.

مطالب مرتبط
فهرست محتوا
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *