آیا می دانستید بسیاری از بیماری ها از جمله شقاق مقعد با تغییر در عادت های روزانه و تغذیه در منزل قابل درمان هستند؟ ممکن است این سوال برای شما ایجاد شود که برای درمان خانگی شقاق مقعدی چه بخوریم؟ شقاق مقعدی باعث ایجاد درد و خونریزی در فرد مبتلا شده و کل زندگی وی را تحت الشعاع قرار میدهد. بنابراین نیازمند درمان سریع است. همچنین سهل انگاری در خصوص این مسئله و مزمن شدن آن ممکن است منجر به بواسیر یا هموروئید شود. درمان خانگی شقاق روش های گوناگونی دارد. ما در این مقاله 10 روش طلایی را به شما معرفی می کنیم که در اکثر افراد جواب داده اند. با ما همراه باشید تا با این 10 روش بیشتر آشنا شوید.
شقاق مقعدی چه مشکلاتی را به وجود می آورد؟
شقاق مقعدی ایجاد زخم یا پارگی در لبه خارجی مقعد است. علت ایجاد این زخم فشار بیش از اندازه به این قسمت است و معمولا یبوست و بارداری باعث ایجاد آن می شود. این مسئله باعث می شود تا فرد سوزش و درد شدیدی را احساس کند. چنانچه در مراحل اولیه اقدام به درمان خانگی شقاق کنید می توانید از آن نتیجه بگیرید، در غیر این صورت ممکن است نیاز به جراحی یا روش های دیگر درمان داشته باشید.
بیشتر بخوانید: علائم هموروئید
روشهای درمان خانگی شقاق
شقاق معمولا جزو بیماریهای دردناک است و میتواند در اثر یبوست مکرر، زایمان، رابطه مقعدی و .. ایجاد شود. نکتهای که قابل توجه است این است که در مراحل اولیه ابتلا به این بیماری باید سریعا برای درمان خانگی اقدام شود در غیر اینصورت بیماری مزمن شده و دیگر به درمان خانگی جواب نمیدهد و باید برای درمانهای تهاجمی اقدام کرد.
البته در مراحل پیشرفته بیماری، درمان خانگی شقاق می تواند روند درمان را سرعت ببخشد. همچنین این نکته را در نظر داشته باشید که در مراحل پیشرفته بیماری درمان خانگی به تنهایی جواب نمی دهد و به عنوان یک درمان تکمیلی در کنار عمل جراحی فیشر یا درمان شقاق با لیزر کاربرد دارد. برخی از مهمترین روش های درمان خانگی به شرح زیر میباشند:
روغن های درمان خانگی شقاق
می توانید از روغن ها برای درمان خانگی شقاق بهره بگیرید. در ادامه به معرفی موثر ترین آن ها می پردازیم:
روغن زیتون
این روغن یکی از روغن های خوب برای درمان خانگی شقاق است و حاوی تری گلیسرید است. روغن زیتون را میتوان به دو صورت به کار برد: به صورت خوراکی باعث بهبود وضعیت گوارشی و نرم شدن مدفوع می گردد. که البته ترکیب آن با عسل خاصیت آن را دوچندان می کند. روش دوم مالیدن آن بر روی زخم مقعد به صورت روزانه دو الی سه بار است. علت این امر خاصیت ضد التهابی روغن زیتون است که برای کاهش التهاب زخم ها بسیار موثر است. در روش مالیدن نیز میتوان مقدار مساوی از روفن زیتون را موم زنبور عسل ترکیب کرده و آن را روی حرارت قرار دهید. بعد از سرد شدن این ترکیب آن را مستقیما روی ناحیه مورد نظر بمالید. این کار را روزانه به صورت دو الی سه بار تکرار کنید.
بیشتر بخوانید: چکاپ پستان
روغن نارگیل
یکی دیگر از روشهای موثر درمان خانگی شقاق استفاده از روغن نارگیل است. این روغن نیز همانند روغن زیتون حاوی تری گلیسیرید است که به راحتی میتواند از بافت اسفنکتر عبور کرده و ناحیه مورد نظر را نرم کند. بنابراین میتوانید روغن نارگیل را روزانه دو الی سه بار به ناحیه مورد نظر بمالید. همچنین برای بهبود عملکرد آن میتوانید این روغن را به سبد غذایی خود اضافه کنید.
گیاهان درمان خانگی شقاق
آلوئه ورا
این گیاه در درمان خانگی شقاق خاصیت تسکین دارد. مطالعات نشان داده اند که استفاده از ژل آلوئه ورا به صورت روزانه دو الی سه بار در احیا ناحیه زخم و درمان بیماری موثر است. برای استفاده از آن بهتر است برگ تازه گیاه را تهیه کرده و ژل آن را خارج کنید و روزانه دو الی سه بار بر ناحیه مورد نظر بمالید. همچنین میتوانید کرم موضعی حاوی آب آلوئه ورا را برای این منظور از داروخانه ها تهیه کنید. شاید این کرم بهترین پماد برای درمان شقاق مقعدی از نوع طبیعی باشد.
تخم کتان
این ماده با دارا بودن امگا 3 و فیبر علاوه بر درمان یبوست، فشار هنگام دفع مدفوع را کاهش میدهد. علت این امر خاصیت ملینی تخم کتان است. برای موثر بودن این روش در درمان شقاق لازم است یک قاشق از آن را به یک لیوان آب افزوده و هر روز قبل از خواب میل کنید.
فیبر
فیبر یکی از مواد غذایی است که در دستگاه گوارش هضم نمی شود و استفاده از آن باعث بهبود حرکات رودهای میگردد. بنابراین استفاده از مواد غذایی حاوی فیبر در رفع یبوست و افزایش حجم مدفوع موثر است. مواد غذایی حاوی فیبر عبارتند از: تخمهی کدو تنبل، حبوبات، گندم سیاه، اسفناج، آلو، سبزیجات و … . میتوانید این مواد را به رژیم غذایی خود بیفزایید یا با مشورت پزشک مکمل غذایی حاوی فیبر تهیه کنید.
روش های دیگر درمان خانگی شقاق مقعد
حمام sitz
این روش درمان خانگی شقاق، نشستن در حمام آب گرم است. ملزومات این حمام معمولا در داروخانه ها یافت می شود و لگن های حمام sitz معمولا لگن های کوچکی هستند که بر روی توالت فرنگی قرار می گیرند. با انجام این کار آب گرم موجب افزایش سرعت گردش خون در ناحیه زخم و تسریع روند بهبود آن می گردد. همچنین این روش در بهبود علائم بیماری از جمله سوزش و خارش نیز بسیار موثر است. گاهی می توانید موادی از جمله عصاره اسطوخودوس یا نمک اپسوم به آب گرم بیفزایید و روزانه دو الی سه بار به مدت 15 دقیقه در لگن بنشینید. البته توجه داشته باشید که این روش را با مشورت پزشک انجام دهید.
بیشتر بخوانید: سرطان سینه
سرکه سیب
این روش، یکی از روش های بسیار موثر برای درمان خانگی شقاق به شمار می رود. زیرا دارای نوعی فیبر محلول در آب به نام پکتین است. برای موثر بودن این روش لازم است یک الی دو قاشق غذاخوری از این محلول را به مقداری آب بیفزایید. برای خوشمزه شدن ترکیب میتوانید به همراه عسل روزانه دو الی سه بار میل کنید. با این کار حرکات روده ای افزایش یافته و یبوست کاهش می یابد.
رعایت بهداشت
در خصوص درمان خانگی شقاق موارد بهداشتی بسیار مهم هستند. بهتر است ناحیه مورد نظر را مرتبا با آب شستشو داده و پس از آن خشک کنید. زیرا رطوبت باعث ایجاد عفونت در زخم می شود. همچنین پس از شستشو می توانید ناحیه مورد نظر را با پودر بچه خشک کنید. علاوه بر این نشستن طولانی مدت نیز میتواند باعث ایجاد رطوبت در ناحیه مقعد شود.
آب میوه
در درمان خانگی شقاق که یبوست باعث ایجاد آن شده است، مصرف روزانه 3 الی 4 بار آبمیوه در رژیم غذایی بسیار موثر است. زیرا آنزیم های موجود در آن باعث افزایش حرکات رودهای و رفع یبوست می شود.
شیر
یکی دیگر از مواردی که در درمان این بیماری بسیار موثر است، مصرف روزانه شیر است. بهتر است شیر را روزانه دو الی سه بار و قبل از خواب مصرف کنید. این امر باعث بهبود سلامت دستگاه گوارش و افزایش حرکات رودهای می شود.
ترک عادت های اشتباه برای درمان این بیماری و پیشگیری از آن
رعایت نکات زیر برای پیشگیری از این بیماری یا جلوگیری از عود مجدد آن می تواند موثر باشد:
- اجتناب از رابطه جنسی مقعدی
- مصرف روزانه 8 لیوان آب
- درمان سریع اسهال یا یبوست
- پرهیز از غذاهای یبوست آور
- حداقل 30 دقیقه ورزش روزانه
- اجتناب از انجام ورزشهای بسیار سنگین مانند وزنه برداری یا دوچرخه سواری
- اجتناب از نشستن و ایستادن به مدت طولانی
- پرهیز از حمل و جابجایی اشیا سنگین
کلام آخر
در این مقاله به توضیحاتی درباره روش های درمان خانگی شقاق مقعدی پرداختیم. با این روش ها می توانید از بروز مشکلات بیشتر پیشگیری کرده و اقدام به درمان در منزل نمایید. بهتر است قبل از انجام هر یک از این روش های درمانی ابتدا با پزشک مشورت نمایید.