رژیم غذایی بیماران شقاق دارای نکات مهمی می باشد که افراد برای درمان خود نیاز دارند تا اطلاعاتی در رابطه با این رژیم غذایی بدانند. بیماری شقاق مقعد معمولا بر اثر اسهال شدید یا یبوست مزمن بروز می کند. با توجه به اینکه اکثر افراد به دلیل شکاف های مقعدی ناراحتی های شدید و درد های بسیاری تحمل میکنند، درمان این مشکل برای آن ها در اولویت زندگیشان قرار دارد. مهمترین عاملی که می تواند برای درمان بیماران شقاق استفاده شود، داشتن یک رژیم غذایی مناسب و پر فیبر است. در این مقاله توضیحی در مورد رژیم غذایی مناسب و غذاهای مضر برای بیماران شقاق شرح داده شده است.
رژیم غذایی مفید برای بیماران شقاق
به دلیل اینکه اصلی ترین علت بیماری شقاق، یبوست است برای کنترل این مشکل باید از غذاهای فیبردار استفاده کرد. داشتن یک رژیم غذایی سالم می تواند به نرم شدن مدفوع و کاهش فشار ناشی از دفع آنها کمک کند، در اینجا برخی از غذاهایی که می توان در رژیم غذایی بیماران شقاق مقعد گنجاند آورده شده است:
– غذاهای پر فیبر: بهترین رژیم غذایی بیماران شقاق برنامه غذایی حاوی فیبر است. فیبر نوعی از کربوهیدرات است که نقش آن حفظ سلامت دستگاه گوارش و در کنترل یبوست موثر است. خوردن غذاهای پر فیبر مانند غلات کامل، میوه ها، سبزیجات و حبوبات می تواند به رفع یبوست کمک کند.
– مکمل های فیبر: اگر رژیم غذایی بیماران شقاق دارای فیبر کم باشد، می توان بجای آن از مکمل های فیبر استفاده کرد. مکملهای فیبر فرآوردههای غذایی هستند که در داروخانهها، فروشگاههای مواد غذایی، فروشگاههای زنجیرهای در دسترس هستند. این مکملها در شکل های مختلفی مانند: پودر، کپسول و بصورت خوراکیهای غنی شده ارائه میشوند.
– غذاهای آبرسان: خوردن غذاهای آبرسان مانند خیار، کرفس، هندوانه و پرتقال می تواند به هیدراته نگه داشتن بدن و رفع یبوست کمک کند.
– پروتئین ها: تخم مرغ، گوشت، ماهی، مرغ و پنیر منابع خوبی از پروتئین هستند که می توانند به بهبود پوست مجرای مقعد کمک کنند.
– لبنیات: شیر، ماست و پنیر منابع خوبی از کلسیم و ویتامین D هستند که برای بهبود شقاق مقعد ضروری است.
– غلات کامل و فیبر: غلات کامل مانند برنج قهوه ای و نان سبوس دار منابع خوبی از فیبر هستند که می توانند به رفع یبوست، کمک کنند.
– میوه ها و سبزیجات: میوه ها و سبزیجات ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر ضروری بدن را تامین می کنند که می تواند به بهبود شقاق مقعدی کمک کند. این غذاها حاوی بسیاری از مواد مغذی مانند ویتامینهای A، C، K و B هستند که برای هضم مناسب و سایر عملکردهای بدن ضروری هستند.
– آب: نوشیدن مقدار زیادی آب می تواند به هیدراته نگه داشتن بدن و هضم منظم کمک کند.
– غذاهای پروبیوتیک: غذاهای پروبیوتیک مانند ماست می تواند به جلوگیری از یبوست کمک کند.
– سبزیجات ریشه ای: سبزیجات ریشه ای منبع غنی از فیبرهای سالم هستند که می توانند مدفوع نرم را دفع کنند.
– کلم بروکلی: بروکلی به حرکات آسان روده کمک می کند و از این رو به بهبود شقاق کمک می کند. علاوه بر این بروکلی دارای خواص ضد سرطانی است.
چه غذاهایی برای بیماران شقاق ضرر دارد؟
بیماران مبتلا به شقاق مقعدی باید از مصرف غذاهایی که علائم آنها را بدتر می کند و روند بهبودی را به تاخیر بیندازند، اجتناب کنند. در اینجا برخی از غذاهایی که باید از آنها اجتناب شود آورده شده است:
– غذاهای تند: غذاهای تند مانند فلفل تند، سس تند، فلفل هندی و پودر چیلی می توانند ناحیه برش را هنگام دفع مدفوع بسوزانند و علائم را بدتر کنند.
– غذاهای یبوست آور: غذاهایی که می توانند باعث یبوست شوند، مانند پنیر، گوشت قرمز، فست فود، غذاهای فرآوری شده و غذاهای منجمد یا از پیش آماده شده، می توانند فشار بیشتری بر مقعد وارد کرده و بهبود شقاق را سخت تر کنند.
– قندهای افزوده شده: غذاهایی مانند کلوچه ها، شیرینی ها، کیک ها و دونات ها دارای فیبر کم، مایع کم و چربی زیاد هستند که می تواند باعث یبوست و تشدید علائم شقاق مقعدی شود.
– آرد سفید: محصولاتی که با آرد سفید تهیه می شوند، خمیر چسبناکی تشکیل می دهند که حرکت روده را کند می کند و باعث یبوست، سوزش و خارش در ناحیه زخم شده می شود. از مصرف نان، شیرینی و ماکارونی تهیه شده با آرد سفید باید اجتناب شود.
– موز نارس: موز نارس حاوی مقدار زیادی نشاسته است که به سختی هضم می شود و می تواند باعث یبوست شود و علائم شقاق مقعد را بدتر می کند.
– ذرت بو داده، آجیل و چیپس: هضم این غذاها برای بدن دشوار است و می توانند باعث یبوست شوند.
بیشتر بخوانید: مراقبت های بعد از عمل شقاق
سوالات متداول
بله، می توان مکمل های فیبر را به صورت روزانه مصرف کرد زیرا هیچ مدرکی از مضر بودن مصرف روزانه مکمل های فیبر بصورت روزانه وجود ندارد.
سیب و موز می تواند سبب ایجاد یبوست شوند بنابراین تا حد امکان از مصرف این میوه ها خودداری شود.
برای صبحانه میتوان از میوه های کم کالری و نان هایی از جمله نان جو و نان سنگک استفاده کرد. استفاده از نان سفید به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
کلام پایانی
مناسب بودن رژیم غذایی بیماران شقاق بسیار مهم است. برای درمان شقاق باید از یبوست که عامل اصلی شقاق مقعدی است، جلوگیری شود. یبوست میتواند باعث ایجاد فشار در هنگام عمل دفع به مقعد شود و نقش مهمی در ابتلا به شقاق ایفا کند. رژیم غذایی بیماران شقاق حاوی آب و مایعات کافی و فیبر بالا برای جلوگیری از یبوست است. با داشتن یک رژیم مناسب می توانید در کنار سایر روشهای درمانی به بهبود شقاق خود کمک کنند.