برخلاف تصور عموم، احتمال بروز هموروئید در کودکان نیز دارد. با وجود اینکه بیشتر افرادی که به بواسیر یا هموروئید دچار میشوند از افراد بالای ۴۵ سال هستند، اما یبوست، رژیم غذایی نامناسب، کمتحرکی، عوامل وراثتی و البته نشستن روی سطوح سخت، از مهمترین فاکتورهایی هستند که ریسک بروز بواسیر در کودکان را بالا میبرند. در واقع این عوامل موجب به وجود آمدن شرایطی میشوند که در آن عروق مقعد گشاد شدهاند و کودک با علائمی نظیر خونریزی، درد، سوزش و خارش مواجه میشود. به این وضعیت هموروئید یا بواسیر نیز میگویند که با روشهای خانگی یا راهکارهای مدرن و موثری مثل لیزر قابل درمان است. در ادامه به بررسی کاملتری از این موضوع خواهیم پرداخت. همراه ما باشید.
تعریف هموروئید در کودکان
هموروئید یا بواسیر نام شرایطی است که در آن عروق مقعد گشاد میشوند و برای فرد درد و ناراحتی ایجاد میکنند. به ندرت پیش میآید که کودکان و نوزادان با مشکل هموروئید یا بواسیر مواجه شوند. این مشکل بیشتر در شرایطی ایجاد میشود که کودک تحرک کمی دارد و یا از رژیم غذایی کم فیبر و نامناسبی برخوردار است. در صورتی که متوجه شدید کودکتان با مشکل دفع دردناک، سوزش و خارش مقعد مواجه است، لازم است به منظور تشخیص این مشکل به پزشکی متخصص مراجعه نمایید و در مورد علائم کودک، سن و وضعیت و عادات زندگی وی، با پزشک صحبت کنید.
علائم و نشانههای هموروئید در کودکان
هموروئید در کودکان نشانههای زیادی دارد که برای تشخیص و درمان این مشکل باید به آنها توجه داشته باشید و همچنین با پرسیدن سوالاتی از کودک به اطلاعات بیشتری در مورد شرایط وی دست یابید. از جمله نشانههای هموروئید کودکان عبارتند از:
- مشکل در دفع؛ ناتوانی در دفع یا دفع ناکامل مدفوع از جمله مشکلاتی هستند که در صورت ابتلا به هموروئید گریبانگیر کودکان میشوند. این مشکلات سبب میشوند کودک برای مدتی طولانی به دستشویی نرود و مدفوع خود را نگه دارد و یا برعکس، مکرراً به دستشویی برود.
- خونریزی؛ مشاهده خون در مدفوع یا مشاهده خون بر روی دستمال توالت از علائم هموروئید به شمار میروند.
- درد شدید؛ احساس درد شدید در ناحیه مقعد از دیگر علائمی است که موجب میشود کودک از دستشویی رفتن خودداری کند. این درد در هنگام نشستن و برخاستن کودک نیز در حالات وی مشاهده میشود.
- خارش و سوزش مقعد؛ خارش و سوزش ناحیه مقعد نیز از دیگر علائمی هستند که به راحتی در حال و احوال کودک مشاهده میشوند.
در صورت مشاهده این علائم به بهترین دکتر بواسیر جهت بررسی بیشتر مراجعه نمایید.
علل شایع بروز هموروئید در کودکان
از مهمترین عللی که میتوانند ریسک ابتلا به هموروئید در کودکان را افزایش دهند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- یبوست مزمن
- مصرف کم مایعات
- کمتحرکی و چاقی کودک
- نشستن طولانی بر توالت
- عامل ژنتیک یا سابقه خانوادگی
- استرس و تنش فکری کودک
- مصرف زیاد فستفود و غذاهای کم فیبر
بیشتر بخوانید: عمل بواسیر با لیزر
تشخیص هموروئید در کودکان
برای تشخیص هموروئید در کودکان میبایست به محض مشاهده علائم به پزشکی متخصص و حرفهای مراجعه کنید تا ایشان با مشاهده خارجی مقعد و انجام معاینات داخلی، مشکل پدید آمده را تشخیص داده و درمان نمایند. از آنجا که تودههای هموروئید بسیار نرم هستند، ممکن است به راحتی قابل تشخیص نباشند و لازم باشد پزشک برای تشخیص آنها از پروکتوسکوپ بهره ببرد که داخل مقعد را نشان میدهد و در تشخیص مشکل موثر عمل میکند. همچنین اگر وضعیت علائم کودک شدید باشد، ممکن است پزشک از طریق کولونوسکوپی فرآیند تشخیص این مشکل را به انجام برساند و سپس موثرترین راهکار درمانی را پیشنهاد دهد.
روشهای درمان هموروئید در کودکان
برای درمان هموروئید در کودکان معمولا از روشهای غیر جراحی و خانگی استفاده میکنند. از جمله این راهکارهای درمانی عبارتند از:
- استفاده از غذاهای پرفیبر و انواع میوهها و سبزیجات
- داشتن تحرک و فعالیت بدنی کافی
- مصرف مایعات به مقدار کافی
- در صورت نیاز استفاده از شیاف گلیسیرین
- استفاده از داروی ایبوپروفن به منظور کاهش درد ناشی از هموروئید
- قرار دادن کودک در تشت آب گرم
- استفاده از کرمهای ضد خونریزی که پزشک به کودک تجویز نموده
- مصرف آب سیبی یا گلابی که فرآیند دفع را تسهیل میکنند
- تمیز کردن ناحیه مقعد با ژل آلوئهورا
- استفاده از لباس زیر پنبهای به جای لباسهای پلاستیکی
- القای حس آرامش و امنیت به کودک و کمک به کاهش اضطراب وی
پیشگیری از هموروئید در کودکان
- برای پیشگیری از هموروئید در کودکان، باید کودکتان را به تحرک و فعالیت ورزشی منظم تشویق کنید.
- مراقب رژیم غذایی وی باشید تا دچار یبوست نشود.
- ناحیه مقعد کودک را همیشه تمیز نگه دارید.
- لباس زیر پنبهای برای کودک بهترین انتخاب است.
- برای خشک کردن ناحیه مقعد، دستمال توالت خشک و معطر به هیچ عنوان مناسب نیست. بهجای آن از دستمالهای توالت نرم و لطیف یا پارچههای نخی تمیز استفاده کنید.
- حواس خود را جمع کنید که کودک به محض داشتن احساس دفع به دستشویی برود و مدفوع خود را نگه ندارد.
- در صورت تجربه دفع دردناک در کودک، از نرمکنندهها استفاده نمایید.
- در حفظ سلامت روحی و آرامش کودکتان کوشا باشید و شرایطی آرام و سرشار از عشق را برای ایشان فراهم آورید.
عوارض هموروئید در کودکان
احساس درد و ناراحتی در هنگام دفع مدفوع، سوزش خارش و خونریزی مقعد، از جمله عوارضی هستند که در صورت ابتلا به هموروئید در کودکان مشاهده میشوند و کیفیت زندگی کودک را به میزان بسیار زیادی تحت تاثیر قرار میدهند. در صورت مشاهده هر یک از این علائم لازم است هرچه زودتر به پزشکی متخصص و با تجربه مراجعه فرمایید و با پیگیری فرایند تشخیص و درمان، از تشدید این عوارض جلوگیری به عمل آورید.
نتیجه گیری
در طول این نوشته از سایت دکتر پروانه منصوری، به طور کاملا مفید و کاربردی با مهمترین علل، علائم و روشهای تشخیص و درمان هموروئید در کودکان آشنا شدیم و دانستیم که تغذیه مناسب و تحرک کافی از جمله راهکارهایی است که از بروز این مشکل جلوگیری به عمل میآورد. چنانچه کودکتان علائمی از جمله درد در هنگام مدفوع کردن، خونریزی، سوزش و خارش مقعد را تجربه میکند، در اولین فرصت به یک پزشک متخصص مراجعه فرمایید و مراحل بررسی و درمان مشکل را پیگیری نمایید.