سرطان سینه زمانی آغاز میشود که سلولهای سالم در سینه شروع به رشد خارج از کنترل مینمایند و تودهای از سلولها را تشکیل میدهند که به آن تومور سینه گفته میشود. تومورها میتوانند خوش خیم و یا بدخیم باشند. به انواع بدخیم این تومورها سرطان پستان گفته میشود. تومورهای خوش خیم از بافت سینه فراتر نمیروند اما تومورهای بدخیم میتوانند به اعضاء و بافتهای اطراف منتقل شوند و گسترش بیابند. اگر می خواهید درباره علائم، دلایل، تشخیص و درمان سرطان سینه بیشتر بدانید، در ادامه مقاله با ما همراه باشید…
توضیحات دکتر پروانه منصوری درباره سرطان سینه را در ویدئوی زیر مشاهده کنید:
سرطان سینه چیست؟
سینه از بافتهای مختلفی تشکیل شده است، بعضی قسمتهای آن شامل بافتهای متراکم و برخی قسمتها شامل بافتهای چرب هستند. در خانمها داخل بافتهای سینه شبکهای از ساختارهای لولهای شکل کوچک به نام لوبول وجود دارد که حاوی غدد شیر است. اتصال این مجاری کوچک منجر به انتقال شیر به نوک پستان میشود.
در سرتاسر بافت سینه عروق خونی و لنفاوی وجود دارند که وظیفه اکسیژن رسانی و تغذیه بافت سینه را بر عهده دارند. غدد لنفاوی اندامهای لوبیایی شکل کوچکی هستند که در مبارزه با عفونتها نقش دارند. سرطان پستان زمانی رخ می دهد که رشد بی رویه سلول ها صورت گیرد.
سرطان سینه میتواند به غدد لنفاوی مجاور (غدد زیر بغل) گسترش بیابند و یا اینکه از طریق رگهای خونی و غدد لنفاوی به ریه، کبد و مغز نیز راه پیدا نمایند.
بیشتر بخوانید: تشخیص سرطان پستان با ام آر آی
علائم سرطان سینه
سرطان سینه در هر مرحله داراری علائم متفاوتی میباشد اما علائم کلی این بیماری عبارتند از:
- احساس توده و یا بافتی سفت در سینه
- تغییر در اندازه و یا شکل یک و یا هر دو سینه
- تغییر در ظاهر نوک سینه، پوسته شدن در قسمتهای مختلف سینه، ایجاد زخم و یا تغییر رنگ در بخشهایی از سینه
- ایجاد تورفتگی و گودی در نوک سینه و یا سایر قسمتهای سینه
- ناراحتی و درد در سینه
- تورم در زیر بغل
علائم سرطان سینه در آقایان نیز تقریباً مشابه خانمها میباشد.
دلایل ابتلا به سرطان پستان
در اکثر موارد نمیتوان هیچ گونه دلیل خاصی برای ابتلا به سرطان سینه یافت اما بر اساس تحقیقات مختلفی که انجام شده است عواملی میتوانند احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش دهند. برخی از این عوامل عبارتند از:
- مصرف الکل: نوشیدن الکل منجر به افزایش استروژن شده و خطر ابتلا به سرطان سینه را 30 تا 50 درصد افزایش میدهد.
- اضافه وزن: خانم هایی که دچار اضافه وزن هستند 20 تا 40 درصد بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه میباشند.
- سیگار کشیدن: افرادی که از سنین نوجوانی شروع به مصرف سیگار کردهاند بیشتر از سایرین در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
- سن: افزایش سن موجب افزایش احتمال آسیب سلولها و بالا رفتن احتمال ابتلا به انواع سرطانها من جمله سرطان سینه میشود.
- سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان سینه
- جهشهای ژنی
- متراکم بودن سینهها
- پرتودرمانی در ناحیه سینه
بیشتر بخوانید: پروتز سینه بعد از سرطان
شناسایی زودهنگام سرطان سینه
یکی از راهکارهای موفقیت در درمان سرطان سینه تشخیص زودهنگام این بیماری میباشد. لازم است تا در صورت مشاهده علائم و مورد مشکوک به بهترین دکتر سرطان سینه مراجعه نمایید. مفیدترین روش تشخیص زودهنگام ماموگرافی میباشد. ماموگرافی نوعی تصویربرداری به کمک اشعه ایکس از سینهها میباشد که به خانمها 40 تا 75 ساله توصیه میشود.
با توجه به سوابق خانوادگی ابتلا به این بیماری و یا داشتن فاکتورهایی که شما را در معرض ابتلا به این بیماری قرار میدهد انجام معاینات روتین به صورت سالیانه و غربالگری در فواصل زمانی 2 ساله و یا بیشتر توصیه میشود.
تشخیص سرطان سینه
- تستهای تشخیصی مانند ماموگرافی پستان، سونوگرافی و سی تی اسکن
- بیوپسی: نمونه برداری از محل تودهها در سینه
- معاینهی فیزیکی و بررسی سوابق پزشکی
بیشتر بخوانید: تفاوت پروتز سینه گرد و اشکی
درمان سرطان سینه
با توجه به وضعیت جسمانی بیمار و پیشرفت بیماری راهکارهای مختلفی جهت درمان ارائه میشود که عبارتند از:
جراحی
در صورتیکه توده کوچک و خوش خیم باشد، جراحی ممکن است شامل برداشتن تودهی سرطانی باشد که تحت عنوان لامپکتومی شناخته میشود. در این جراحی تا جایی که امکان داشته باشد فرم و حالت سینه حفظ میشود.
در برخی موارد علاوه بر تومور سینه لازم است تا کل سینه نیز خارج شود، در مواردی حتی غدد لنفاوی زیر بغل نیز خارج میشوند تا از گسترش بیماری جلوگیری شود. این جراحی تحت عنوان ماسکتومی شناخته شده میباشد.
پرتودرمانی
رادیوتراپی یا پرتودرمانی روشی درمانی است که ممکن است به تنهایی و یا پس از جراحی سینه به منظور جلوگیری از عود سرطان سینه پیشنهاد شود.
شیمی درمانی
در این روش از داروهایی جهت از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود. شیمی درمانی ممکن است پس از جراحی یا پیش از جراحی انجام شود.
هورمون درمانی
در روش هورمون درمانی با استفاده از داروهایی سطح استروژن و پروژسترون را کاهش میدهند تا رشد سلولهای سرطانی گیرنده مثبت هورمون متوقف و یا کند شود.
انتخاب روش درمان
تمام روشهایی که نام بردیم میتواند جزئي از برنامهی درمانی باشد. در برخی از موارد ممکن است چند روش به طور همزمان انجام شود در برخی موارد نیز پس از یک دوره، درمان بعدی آغاز خواهد شد. به طور کلی انتخاب روش درمان با توجه به پیشرفت بیمار و توسط تیم پزشکی انتخاب میشود.
با توجه به اینکه احتمال عود بیماری سرطان پستان وجود دارد پس از پابان درمان لازم است تا معاینات دورهای و چکاپهای منظم به صورت سالیانه انجام شود تا در صورت بازگشت بیماری اقدامات درمانی مناسب آغاز شود.