روشهای تشخیص سرطان پستان مختلفی وجود دارند که با استفاده از آن ها می توان در صورت وجود هر گونه توده مشکوک در چکاپ، وجود سرطان پستان را تشخیص داد. نمونه برداری یا بیوپسی یکی از روش های تشخیصی در این زمینه می باشد. در صورتی که بیوپسی امکان پذیر نباشد روشهای دیگری جهت تشخیص سرطان سینه استفاده میشود که در ادامه به برخی از رایج ترین آنها اشاره میکنیم. در ادامه مقاله با ما همراه باشید…
انتخاب نوع روش جهت تشخیص سرطان پستان
نوع آزمایشی که جهت تشخیص سرطان سینه به کار برده میشود به عوامل مختلفی بستگی دارد به عنوان مثال:
- نوع سرطان
- علائم و نشانههای که بیمار دارد
- سن بیمار و وضعیت سلامت کلی او
- نتایج حاصل از آزمایشات قبلی
زمان مناسب جهت انجام آزمایشهای تشخیصی سرطان سینه
- نتایج مشکوک غربالگری: به طور کلی پیشنهاد میشود که خانمها پس از سن 45 سالگی آزمایشهای غربالگری سرطان سینه را با استفاده از ماموگرافی به صورت سالیانه انجام دهند، زمانی که یک توده یا نتیجهی مشکوک در نتایج غربالگری سینه مشاهده شود، پزشک بیمار را جهت انجام آزمایشهای بیشتر ارجاع خواهد داد.
- وجود توده یا علائم جسمانی دیگر: در صورتی که پزشک و یا بیمار در لمس سینهها متوجه هرگونه توده و یاغدهی سفت و مشکوکی شود و یا اینکه علائم دیگری مانند التهاب و کبودی در سینه و یا زیر بازو و یا هرگونه ترشح از نوک سینه مشاهده شود لازم است تا جهت انجام آزمایشات دقیقتر بیمار مورد بررسی قرار بگیرد.
روشهای تشخیص سرطان پستان
روش های مختلفی برای تشخیص سرطان پستان وجود دارد که در ادامه به توضیحاتی درباره آن ها می پردازیم:
ماموگرافی تشخیصی
ماموگرافی یک روش تصویربرداری پزشکی است که با استفاده از اشعه ایکس تصاویری از بافت سینهها تهیه میشود، روش تشخیص سرطان پستان با ماموگرافی مشابه همان روشی است که در ماموگرافی غربالگری استفاده میشود با این تفاوت که در ماموگرافی تشخیصی تصاویر بیشتری از سینه تهیه میشود. به طور کلی ماموگرافی تشخیصی پس از یافتن نتایج مشکوک در ماموگرافی غربالگری و یا وجود تودههای قابل لمس در سینه انجام میشود.
ام آر آی
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی یا ام آر آی با استفاده از میدانهای مغناطیسی تصاویر دقیقی از بافت سینه ارائه میدهد. گاهی اوقات یک رنگ مخصوص به نام ماده حاجب پیش از اسکن به رگ بیمار تزریق میشود تا بافتهای سرطانی با وضوح بیشتری قابل روئت باشند.
ام آر آی سینه به گروه خاصی از افراد توصیه میشود که عبارتند از:
- به عنوان یک روش غربالگری در افرادی که در معرض خطر ابتلای بالایی از سرطان سینه قرار دارند (به عنوان مثال افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان سینه را دارند)
- بررسی متاستاز سرطان از سایر نقاط به سینه
- نظارت بر پیشرفت روشهای درمانی سرطان سینه مانند شیمی درمانی یا پرتو درمانی
بیوپسی
در اکثر موارد بیوپسی تنها راه مطمئن جهت بررسی و تشخیص قطعی سرطان سینه میباشد. جهت بیوپسی نمونه کوچکی از بافت سینه طی یک -جراحی سرپایی برداشته میشود و به آزمایشگاه پاتولوژی جهت بررسی سلولی فرستاده میشود. آزمایشها و روشهایی که پیشتر ذکر کردیم به عنوان روشی جهت تشخیص سرطان سینه میباشد. اما فقط بیوپسی روشی است که میتواند سرطان سینه را مورد تائيد قرار دهد. در این روش پس از برداشتن مقداری از بافت سینه این نمونه به پاتولوژیست ارجاع میشود تا سلولها را مورد ارزیابی قرار دهد و نوع سرطان را تعیین نماید.
روشهای مختلفی جهت بیوپسی وجود دارد که عبارتند از:
- بیوپسی آسپیراسیون با سوزن نازک: در این روش پس از بیحسی موضعی با استفاده از یک سوزن ظریف نمونهی کوچکی از تودهی قابل لمس و یا بافت سینه تهیه میشود.
- بیوپسی با سوزن مرکزی: در این روش که از سوزن بزرگتری استفاده میشود میتوان نمونهی بیشتری از بافت سینه تهیه نمود. هرچقدر نمونههای تهیه شده بزرگتر باشد احتمال یافتن سلولهای سرطانی و تشخیص سرطان نیز بیشتر میشود.
- بیوپسی جراحی: نمونهای که در این روش تهیه میشود نسبت به نمونههایی که با استفاده از سوزن تهیه میشود بزرگتر میباشد، با توجه به اینکه اکثر افرادی که مشکوک به بیماری سرطان سینه هستند، دچار سرطان نیستند بنابراین به منظور جلوگیری از جراحی و آسیبهای بافتی پیشنهاد میشود روش بیوپسی جراحی به عنوان آخرین مرحله تشخیصی به کار برده شود و در مراحل اولیه بیوپسیهای سوزنی نسبت به بیوپسی جراحی ارجحیت دارد.
- بیوپسی با هدایت تصویربرداری: در این روش یک سوزن با هدایت تصاویری که از سونوگرافی، ماموگرافی و یا ام آر آی به دست میآید به محل توده فرستاده میشود. توسط روش بیوپسی با هدایت تصویربرداری میتوان با دقت بالایی فقط از توده یا بافتهای مشکوک نمونه تهیه کرد.
- بیوپسی غدد لنفاوی زیر بغل: هنگامی که سرطان سینه از طریق غدد لنفاوی گسترش پیدا مینمایند نمونه برداری از غدد انفاوی زیر بغل میتواند یک روش تشخیصی مناسب جهت بررسی سرطان سینه باشد.
سونوگرافی
در روش تشخیص سرطان پستان با سونوگرافی از امواج صوتی جهت تهیه تصاویری از بافتهای سینه استفاده میشود. سونوگرافی میتواند تودههای جامد که اغلب سرطانی هستند را از کیستهای مایع پر از آب که معمولاً خوش خیم بوده و سرطانی نیستند از یکدیگر تشخیص دهد.
کلام آخر
همان طور که مشاهده کردید روشهای مختلفی جهت تشخیص سرطان سینه وجود دارد، در صورتی که مشکوک به سرطان سینه هستید باید جهت انتخاب مناسبترین روش با پزشک خود صحبت نمائید. نکتهی مهمی که در آخر باید بدانید این است که در اغلب موارد نتایج حاصل از غربالگری، مثبت کاذب میباشد بدین معنی که به احتمال زیاد شما دچار سرطان سینه نیستید و آزمایشهای تشخیصی تنها در جهت رد سرطان سینه انجام میشود. بنابراین تا زمانی که نتایج قطعی آزمایش شما کامل شود سعی کنید از هرگونه استرس و اضطراب دور بمانید.
منبع: