علائم کیست مویی

کیست مویی چیست و چگونه درمان می شود؟

کیست مویی چیست؟ آیا درباره کیست مویی اطلاعاتی دارید؟ کیست مویی یا کیست پیلونیدال نوعی بیماری پوستی است و انواع مختلفی دارد و بیشتر در مردان، در سنین بلوغ و جوانی خود را نشان می‌دهد. با توجه به اهمیت این مسئله و جهت آشنایی شما عزیزان با این بیماری، تصمیم گرفتیم در این خصوص مقاله‌ای بنویسیم و در خصوص کیست مویی و علت بوجود آمدن آن، علائم بروز کیست مویی، راه‌های تشخیص این بیماری و روش‌های درمان آن اطلاعاتی را به شما عزیزان بدهیم. تا انتها با ما همراه باشید.

کیست مویی

کیست مویی چیست؟

کیست مویی یا کیست پیلونیدال یک کیسه حاوی مو و پوست مرده است که در نزدیکی دنبالچه و در بالای شکاف بین باسن تشکیل می‌شود. کیست مویی اصولا به شکل سوراخ‌های کوچکی است که پر از چرک و مو و پوست مرده است و با عنوان بیماری رانندگان جیپ نیز معروف است.

بیشتر بخوانید: بواسیر داخلی

علت ایجاد کیست مویی 

زمانی که مو به جای اینکه به سمت بیرون رشد کند و از فولیکول خود خارج شود به سمت داخل رشد کند، داخل پوست گیر می‌افتد، که ممکن است پوست مرده و مواد زائد دیگری نیز به همراه مو در آن بخش جمع شوند و بعد از مدت‌ها این قسمت دچار برآمدگی و التهاب شده و به صورت کیست بروز می‌کند.

علت ایجاد کیست مویی کاملا مشخص نیست ولی برخی از مطالعات نشان می‌دهد که در سنین بلوغ، به علت تغییراتی که در بدن رخ می‌دهد مانند تغییرات هورمونی و رشد موها و همسو شدن آن با برخی مسائل در زندگی مثل نشستن طولانی مدت، چاقی، ضخیم بودن مو و…  سبب این مشکل می‌شود.

این بیماری می‌تواند هر کسی را درگیر کند ولی برخی بیش از سایرین مستعد هستند و باید مراقبت بیشتری داشته باشند. برخی از دلایل ایجاد کیست مویی عبارتند از :

  • جنسیت: این بیماری در مردان 4 برابر بیش‌تر از زنان دیده می‌شود.
  • سن: این بیماری در سنین خاصی بیش‌تر بروز می‌کند و افراد در سنین 20 تا 40 سالگی، بیش‌تر در معرض خطر هستند.  
  • میزان تحرک: یکی از دلایل مهم دیگر که باعث بروز این مشکل می‌شود، میزان تحرک افراد است. اشخاصی که به دلیل نوع شغل خود مجبورند زمان زیادی بنشینند و بی‌تحرک باشند مانند رانندگان یا افرادی که پشت میز می‌نشینند، بیش‌تر در معرض خطر هستند.
  • چاقی و پرمو بودن بدن
  • ژنتیک و سابقه خانوادگی
  • پوشیدن لباس‌های تنگ و سبک زندگی

این دلایل از جمله دلایل اصلی هستند که سبب ایجاد کیست مویی می‌شوند.

بیشتر بخوانید: درمان فیستول مقعدی

درمان کیست مویی

علائم کیست مویی

هر بیماری قبل از بروز، باعث ایجاد علائمی در بدن می‌شود که در واقع بدن در حال هشدار دادن است تا ما را متوجه مشکلی که پیش آمده کند. کیست مویی در برخی مواقع هیچ علائمی ندارد ولی اگر عفونت کند علائمی را از خود بروز خواهد داد که می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • درد در ناحیه دنبالچه بخصوص به هنگام نشستن
  • قرمزی و تورم در ناحیه دنبالچه یا همان پایین ستون فقرات
  • خروج چرک و خون از سوراخ‌های ایجاد شده در ناحیه دنبالچه
  • سوراخ شدن پوست در ناحیه پایین ستون فقرات
  • خارج شدن مو از ناحیه دنبالچه که نشان از وجود کیست دارد
  • بوی بد در ناحیه پایین ستون فقرات

به محض مشاهده هر کدام از این علائم هر چه زودتر به بهترین دکتر کیست مویی مراجعه کنید تا مشکل حادتر نشود و به موقع درمان شوید.

کیست مویی چگونه تشخیص داده می شود؟

کیست مویی از طریق معاینه پزشک تشخیص داده می‌شود. زمانی که به علت درد در ناحیه دنبالچه به پزشک مراجعه می‌کنید، پزشک با پرسیدن سوال و معاینه به صورت فیزیکی و مشاهده ناحیه درد، با توجه به تجربه و علمی که دارد، کیست مویی را تشخیص می‌دهد.

بیشتر بخوانید: پیشگیری از کیست مویی

درمان کیست مویی

خوشبختانه کیست مویی درمان دارد و اگر مزمن نباشد خیلی زود درمان می‌شود. اگر بلافاصله بعد از بروز علائم بیماری به پزشک مراجعه کنید و بیماری حاد نشده باشد می‌توانید با مصرف دارو آن را درمان کنید. ولی برخی اوقات بیماری بعد از پیشرفت زیادی که در بدن داشته خود را نشان می‌دهد و بعد از دیدن عفونت شما به پزشک مراجعه می‌کنید.

پزشک با توجه به شرایط شما یکی از راه‌های زیر را توصیه می‌کند:  

  • حذف موی زائد

در این روش موی زائد زیر پوست را از طریق روش‌هایی همچون اصلاح(shave)، اپیلاسیون، لیزر و یا تجویز کرم‌های موبر حذف می‌کنند.

  •  تجویز دارو

گاهی اوقات پزشک بنا به تشخیصی که داده است برای بیمار آنتی‌بیوتیک تجویز می‌کند.

  • تخلیه کیست

در این روش پزشک بعد از بی‌حسی موضعی محل آبسه را برش می‌دهد و تمام چرک و مو و مواد زائدی که در محل تجمع پیدا کرده را تخلیه می‌کند و سپس زخم را پانسمان می‌کند. حدود یک ماه طول می‌کشد تا زخم بهبود یابد و مشکل نیز در اکثر مواقع حل می‌شود.

  • جراحی و خارج کردن کیست مویی

اگر کیست در شرایط حادی باشد یا بیش از یک کیست باشد پزشک عمل جراحی را تجویز می‌کند. درمان کیست مویی با لیزر یکی از متداول ترین روش ها برای درمان این بیماری است. در این حالت با بیهوشی موضعی ناحیه، پزشک محتویات کیست را خارج کرده و زخم را بخیه می‌کند و سپس محل زخم را پانسمان می‌کند. در مدت بهبود باید پانسمان مرتب عوض شود و محل پانسمان نیز به خوبی تمیز شود.  

سوالات متداول کیست مویی

نتیجه گیری

کیست مویی یک کیسه پر از مو و مواد زائد است که در ناحیه دنبالچه ایجاد می‌شود و در واقع به علت رشد کردن مو به سمت داخل پوست رخ می‌دهد. این بیماری با مراجعه به موقع به پزشک به راحتی قابل درمان است ولی اگر به هر دلیلی به آن اهمیت داده نشود می‌تواند بسیار خطرناک باشد و در نهایت منجر به نوعی سرطان پوستی بنام کارسینوم شود.

مطالب مرتبط
فهرست محتوا
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *