درباره این سوال که آیا یبوست باعث بواسیر می شود؟ اگر بخواهیم کوتاه پاسخ دهیم باید بگوییم بله! اما قبل از توضیحات بیشتر ابتدا باید بدانیم که بواسیر چیست؟ در روده انسان ها رگ هایی وجود دارند که اگر این رگ های خونی در ناحیه مجاریِ خروجی بدن متورم شوند سبب خواهند شد که بیماری بواسیر به وجود آید. بواسیر مشکلات زیادی را برای بیمار ایجاد می کند که با رعایت یکسری از نکات می توان از ایجاد این بیماری در شخص جلوگیری کرد. در ادامه به طور کامل شما را با ارتباط بین بواسیر و یبوست آشنا می کنیم.
چگونه یبوست می تواند باعث هموروئید شود؟
یکی از اصلی ترین و مهم ترین دلایل شکل گیری بیماری هموروئید، یبوست است. وظیفه اصلی دستگاه گوارش انسان، هضم و جذب مواد غذایی و در نهایت دفع مواد زائد است. کار اصلی روده بزرگ در بدن انسان این است که آبِ مواد غذایی را جمع کند تا مدفوع از حالت مایع به حالت جامد تبدیل شده و آماده دفع گردد. اگر مدفوع مدت زیادی در بدن بماند و دفع نگردد، آب بیشتری از آن جذب شده و در نهایت به شدت سفت خواهد شد که همین امر سبب می شود دفع آن مشکل گردد. این امر در نهایت منجر به بیماری یبوست می شود و یبوست در نهایت سبب شکل گیری بواسیر خواهد شد.
ارتباط بین یبوست و هموروئید
یبوست یکی از دلایل اصلی شکل گیری بیماری هموروئید است. هموروئید همان سیاهرگ های موجود در داخل کانال مقعدی هستند که اغلب به دلیل فشار زیادی متورم شده اند. بیماری یبوست در اغلب موارد منجر به زور زدن فرد حین عمل دفع می شود که فشار زیادی به این رگ های خونی وارد می شود و بواسیر شکل می گیرد. بواسیر می تواند از نوع داخلی یا خارجی، پرولاپس و ترومبوز باشد. وقتی بواسیر شکل می گیرد شبیه به عقده ای کوچک و توپ مانندی است که سفت است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با بهترین دکتر بواسیر مشورت کنید.
جلوگیری از یبوست و هموروئید
اگر به طور مزمنی به یبوست دچار می شوید باید تلاش کنید رژیم غذایی خود را تغییر دهید. زیرا اگر به این موضوع بی تفاوت باشید به مرور به هموروئید مبتلا خواهید شد. برای جلوگیری از این وضعیت می توانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:
1.مایعات بنوشید: مایعات سب هیدراته شدن وضعیت بدنتان می شود. آب، سوپ ها، آب میوه، سبب می شود که مدفوع نرم گردد. همین امر منجر به کاهش فشار حین دفع خواهد شد و از ابتلا به یبوست و بواسیر جلوگیری می شود.
2.تخلیه روده هایتان را به تاخیر نیندازید! هنگامی که احساس نیاز به دستشویی رفتن دارید، حتما از دستشویی استفاده کنید و این موضوع را به تاخیر نیندازید زیرا تاخیر سبب خواهد شد مدفوع شما سفت تر شود و در نهایت به یبوست و هموروئید مبتلا خواهید شد.
3.حمام کردن در وان آب داغ: اگر احساس می کنید مدفوع شما سفت شده یا برای دفع آن باید زور بزنید بهتر است در هفته چندبار از حمام با وان آب داغ استفاده کنید زیرا این امر بدن شما را تسکین می دهد و باعث نرم تر شدن فعالیت روده خواهد شد.
4.ورزش کردن: یکی از روش های بسیار خوب برای جلوگیری از یبوست و هموروئید انجام فعالیت های ورزشی است. ورزش علاوه بر این که به حفظ سلامتی شما کمک می کند سبب خواهد شد شما دفع راحت تری را تجربه کنید و فشار کمتری به رگ های ناحیه مقعد خواهد آمد همین امر می تواند از یبوست و در نهایت هموروئید جلوگیری کند. پیاده روی، دویدن، شنا کردن، ایروبیک، رقص، یوگا و… از جمله ورزش ها و حرکات مفیدی است که می توانند خطر ابتلا به یبوست و هموروئید را تا مقدار زیادی کاهش دهند.
بیشتر بخوانید: درمان سرطان مقعد
5.اجتناب از نشستن طولانی مدت: اگر به خاطر شغل یا تحصیل مجبورید مدت زمان های زیادی را در یک جا بنشینید بهتر است که هر نیم ساعت از جای خود بلند شوید و کمی قدم بزنید. نشستن طولانی مدت فشار به رگ های خونی ناحیه مقعد شما را افزایش می دهد و سبب بروز بواسیر خواهد شد.
6.مواد غذایی فیبردار بخورید: فیبر موجود در مواد غذایی شما، عمل دفع را آسان تر خواهد کرد. به این منظور بهتر است در رژیم غذایی خود سبزیجات را بگنجانید زیرا سبزیجات منبع غنی فیبر می باشند. خوردن حبوبات نیز سبب می شود دفع بهتری را تجربه کنید. دانه ها و آجیل ها مانند تخم کدو، آفتابگردان،کنجد، بادام و گردو نیز منابع مفیدی هستند که سرشار فیبر از می باشند.
7.اجتناب از خوردن غذاهای ناسالم: برای عدم ابتلا به یبوست و هموروئید بهتر از خوردن چیپس، پفک، و نوشیدنی های ناسالم اجتناب کنید. این مواد خوراکی خاصیت خوبی برای بدن نخواهند داشت. جالب است بدانید که غذاهای تند نیز ابتلا به یبوست و بواسیر را افزایش می دهند.
8.از بلند کردن وسایل سنگین خودداری کنید: بلند کردن اجسام سنگین باعث فشار زیادی به اندام های بدن شما خواهند شد که این شامل رگ های ناحیه مقعد هم می باشد. به همین علت بهتر است برای کاهش تنش در این ناحیه از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید.
سوالات متداول
بیماری بواسیر در بین بازه سنی 45 تا 65 سال رایج تر است اما این بدان معنا نیست که کودکان و جوانان از ابتلا به آن مستثنا هستند.
بارداری الزاما به هموروئید منجر نخواهد شد اما در برخی زنان چون با بارداری و بزرگ شدن رحم فشار زیادی به عروق روده بزرگ وارد می شود ابتلا به بواسیر بیشتر خواهد بود.
ممکن است در برخی مواقع فردی که دارای اسهال است مدت طولانی در دستشویی بنشیند و فشار زیادی به راست روده خود وارد کند و همین امر سبب ایجاد بواسیر شود.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردیم تا به سوال شما درباره این که آیا یبوست باعث بواسیر می شود؟ پاسخ دهیم. بین یبوست و هموروئید ارتباط تنگاتنگی وجود دارد برای عدم ابتلا به هموروئید باید تا جایی که امکان دارد از ابتلا به یبوست جلوگیری کنید. دکتر پروانه معصومی متخصص جراحی عمومی می باشند که از سال 1381 تاکنون در زمینه بیماری های ناحیه آنال فعالیت کرده اند. شما می توانید از طریق راه های ارتباطی و مشاوره با ایشان، بهترین درمان را برای مشکلات خود دریافت کنید.