برای تصویربرداری دقیق از پستان در افرادی که سرطان پستان در آنها تشخیص داده شده است، از ام آر آی پستان استفاده می شود. شاید برای شما سوال پیش بیاید که تشخیص سرطان پستان با ام آر آی به تنهایی کافی است؟ در پاسخ باید بگوییم که ام آر آی پستان باید در کنار ماموگرافی انجام شود، چون ممکن است یک سری توده ها در MRI قابل مشاهده نباشند. این روش اطلاعات ارزشمندی در خصوص بافت پستان ارائه میدهد که به تشخیص بسیاری از بیماری ها کمک می کند.
در ادامه قصد داریم درباره تشخیص سرطان پستان با MRI اطلاعات کاملی در اختیار شما قرار دهیم. با ما در ادامه همراه باشید…
ام آر آی پستان چیست؟
ممکن است برای خیلی از زنان این سوال مطرح شود که ام آر آی سینه چیست و چه نقشی در تشخیص سرطان پستان دارد. تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) از مجموعهای از میدان مغناطیسی قوی، امواج رادیویی و کامپیوتر برای تهیه تصاویر دقیق از ساختارهای داخل پستان استفاده می کند. ام آر آی پستان یک اسکن غیر تهاجمی است و به عنوان یک ابزار غربالگری تکمیلی برای بررسی دقیق تر نتایج مشاهده شده در سونوگرافی یا ماموگرافی مورد استفاده قرار می گیرد.
تشخیص سرطان پستان با ام آر آی، در برای غربالگری زنانی استفاده می شود که در معرض ریسک بالای سرطان پستان هستند. همچنین برای افرادی که تشخیص قطعی سرطان پستان گرفته اند و نیاز به ارزیابی دقیق تر دارند نیز از این روش استفاده می شود. در پاسخ به سوال “تشخیص سرطان پستان با ماموگرافی بهتر است یا ام آر آی” می توان گفت افرادی که در سنجش ماموگرافی ناهنجاری هایی در بافت سینه آنها مشاهده می شود برای ارزیابی بیشتر به ام آر آی پستان ارجاع داده می شوند.
برخی از کاربردهای رایج MRI پستان
این روش یک ابزار برای تکمیل اطلاعات سونوگرافی یا ماموگرافی است و جایگزین آنها نیست. تعیین روش های تشخیص سرطان پستان توسط پزشک شما صورت می گیرد. همچنین کاربردهای زیادی دارد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- غربالگری در زنان در معرض خطر بالای سرطان سینه
این مورد در خصوص زنانی است که یکی از اعضای نزدیک خانواده آنها قبل از 50 سالگی تشخیص سرطان پستان یا تخمدان گرفته اند.
- تعیین میزان پیشرفت سرطان سینه
پس از تشخیص سرطان پستان، ام آر آی برای موارد زیر مورد استفاده قرار می گیرد:
- آیا سرطان عضله زیرین را درگیر کرده است؟
- آیا سرطان در سینه دیگر نیز وجود دارد؟
- آیا در زیر بغل غدد لنفاوی بزرگ شده اند؟
تمام موارد ذکر شده در بالا نشانه پیشرفت سرطان است.
- ارزیابی تکمیلی ناهنجاری های مشاهده شده در ماموگرافی
- ارزیابی مکانهای لامپکتومی در سال های پس از درمان سرطان پستان
لامپکتومی برداشتن توده سرطانی از بافت سینه در افراد با تشخیص سرطان پستان است. بعد از برداشتن توده ناحیه مورد نظر زخم می شود و این زخم در ماموگرافی و سونوگرافی با توده سرطانی قابل تشخیص از یکدیگر نیستند. این ام آر آی است که تعیین می کند این تغییر، تکامل طبیعی زخم است یا عود مجدد سرطان.
- نظارت بر عملکرد شیمی درمانی در بیمارانی که تحت درمان شیمی درمانی هستند.
آمادگی برای MRI پستان در تشخیص سرطان پستان
آمادگی های لازم برای انجام اسکن ام آر آی در تشخیص سرطان پستان به شرح زیر است:
- در حین انجام ام آر آی نیاز است که لباس بدون بند فلزی بپوشید. شاید لازم باشد که لباس بیمارستانی بر تن کنید.
- قبل از انجام ام آر آی پزشک دستورالعمل های خاصی در خصوص خوردن و آشامیدن به شما می دهد که لازم است رعایت کنید.
- در برخی از اسکن های ام آر آی از جمله تشخیص سرطان پستان از تزریق مادهای خاص استفاده می شود. بنابراین اگر حساسیت غذایی، دارویی یا آسم دارید قبل از آن با پزشک در میان بگذارید. البته تمام اینها قبل از ام آر آی از شما پرسیده میشود. فقط کافی است با دقت در خصوص آنها فکر کنید.
- در صورت داشتن مشکلات جدی سلامتی به متخصص اطلاع دهید. مخصوصا کسانی که بیماری کلیوی دارند قبل از انجام ام آر آی به آزمایش خون نیاز دارند.
- در صورت بارداری یا حتی احتمال بارداری حتما به متخصص اطلاع دهید. مخصوصا در سه ماهه اول بارداری بهتر است ام آر آی انجام نشود زیرا جنین در یک میدان مغناطیسی قوی قرار می گیرد. مگر اینکه فواید انجام ام آر آی از مضرات آن بیشتر باشد.
- هنگام انجام اسکن ام آر آی نباید وسایل فلزی همراه شما باشد؛ این وسایل می توانند موارد زیر باشند:
- جواهرات، ساعت، سنجاق، گیره مو، زیپهای فلزی، عینک
- کارت اعتباری، تلفن همراه، دستگاه ردیابی
- سمعک
همچنین افرادی با این ویژگی ها نیز نباید وارد منطقه ام آر آی شوند، زیرا از نظر ایمنی ممکن است دچار مشکل شوند:
- برخی از انواع کاشت حلزون موجود در گوش
- برخی از انواع کلیپ ها که برای آنوریسم مغز استفاده می شود.
- برخی از انواع سیم پیچ های فلزی که در رگهای خونی قرار گرفته اند.
- برخی از دفیبریلاتورهای قلبی قدیمی و ضربان سازها
بیشتر بخوانید: چکاپ پستان
نحوه انجام اسکن MRI پستان در تشخیص سرطان پستان
ابتدا باید روی تخت متحرک مورد نظر دراز بکشید. ممکن است از تسمه هایی برای کمک به ثابت ماندن شما بر روی تخت و حفظ موقعیت سینه استفاده شود. برای انجام ام آر آی سینه شما به صورت روی تخت مخصوص اسکن سینه دراز می کشید و سینه های شما داخل یک محفظه مخصوص قرار می گیرد. این محفظه مخصوص اجازه تصویربرداری بهتر هنگام ام آر آی را می دهد. این محفظه کویل پستان نام دارد و وسایل تصویربرداری ام آر آی داخل آن تعبیه شدهاند. بهتر است هنگام انجام اسکن ساکت و راحت دراز بکشید. اگر احساس ناراحتی ارید به تکنسین اطلاع دهید زیرا احساس ناراحتی ممکن است موجب تکان خوردن و خراب شدن تصویر شود.
اگر ام آر آی پستان برای تشخیص سرطان پستان یا دلایل دیگری به غیر از پارگی ایمپلنت سینه انجام می شود، باید مواد کنتراست به شما داده شود. در این صورت یک سرنگ داخل وریدی روی دست یا بازوی شما قرار می دهند و مواد حاجب را تزریق می کنند. هنگامی که ام آر آی تمام می شود، رادیولوژیست به شما می گوید منتظر بمانید تا عکس ها را بررسی کند. این جلسه بین نیم الی یک ساعت زمان می برد.
تجربه MRI پستان در طول اسکن و پس از آن
اکثر اسکن ها بدون درد هستند اما برخی از بیماران احساس آرامش نمی کنند که ممکن است به خاطر ترس از فضای بسته باشد. برای افراد بسیار مضطرب داروی آرام بخش تجویز می شود. همچنین در حین انجام اسکن ناحیه ای از بدن شما گرم می شود، اگر از این گرما احساس ناراحتی می کنید بهتر است به تکنسین خود اطلاع دهید.
هنگام اسکن ام آر آی در تشخیص سرطان پستان، ممکن است از شما خواسته شود که نفس خود را حبس کنید. هنگامی که صدای ضربه زدن بلندی را می شنوید لازم است نفس خود را حبس کنید و در بین آنها می توانید استراحت کنید. همچنین با اینکه در اتاق تنها هستید ولی تکنسین می تواند شما را ببیند، صدای شما را بشنود و با شما ارتباط برقرار کند. اگر صدای تصویربرداری شما را اذیت میکند ممکن است به شما گوش گیر یا هدفون هایی مناسب بدهند.
هنگامی که ماده حاجب تزریق می شود، برخی افراد ممکن است گرگرفتگی یا خنکی را احساس کنند. به ندرت پیش میآید فردی واکنش آلرژیک شدید از جمله کهیر، خارش چشم و حساسیت را نشان دهد، اما با این حال در صورت دارا بودن این علائم بهتر است به رادیولوژیست اطلاع دهید.
بعد از برداشتن سوزن وریدی نیز ممکن است درد یا کبودی در محل مورد نظر را تجربه کنید. همچنین برخی افراد عوارض جانبی از جمله تهوع و دل درد را تجربه می کنند که با وجود آن میتوانند زندگی معمول خود را از سر بگیرند.