آیا می دانید هموروئید یا بواسیر چیست؟ با تغییر سبک زندگی و استفاده از مواد غذایی ناسالم، میزان ابتلاء به برخی بیماری ها بسیار زیاد شده است که یکی از این بیماری های رایج هموروئید یا بواسیر است. بواسیر از جمله بیماری های دردناکی به شمار می آید که درمان آن کار چندان مشکلی نیست؛ اما لازم است از روش های درستی برای رفع این بیماری استفاده شود. در ادامه قصد داریم به این سوال بپردازیم که بواسیر یا هموروئید چیست و علت آن، انواع بواسیر و علائم آن را به طور مفصل بیان کنیم تا شما با این بیماری بهتر آشنا شوید.
بواسیر یا هموروئید چیست؟
بواسیر یا همان هموروئید از جمله بیماری های مقعدی به شمار می آید که می تواند با داشتن علائم خاصی خود را به افراد نشان دهد. اگر بخواهیم به صورت دقیق این بیماری را تعریف کنیم می توانیم بگوییم بواسیر در اثر کشیدگی و یا التهاب رگ ها و مویرگ های خونی که اطراف مقعد وجود دارند ایجاد می شود.
در ناحیه اطراف مقعد رگ ها و مویرگ های زیادی موجود است که دارای فشار خون بالایی هستند. این رگ ها و مویرگ ها قابلیت انعطاف دارند و در زمان دفع مدفوع منعطف خواهند شد. زمانی که دفع مدفوع سخت می شود ممکن است رگ ها و مویرگ ها بسیار تحت فشار قرار گیرند و آسیب شدیدی به آن ها وارد شود.
هنگامی که افراد با یکی از علل ابتلا به بواسیر رو به رو می شوند، رگ ها و مویرگ ها فشار زیادی را در ناحیه مقعد تحمل می کنند و در نتیجه ممکن است التهاب، پارگی و یا کشیدگی در آن ها رخ دهد. با وارد شدن فشار به این ناحیه از بدن بیماری بواسیر ایجاد شده و علائم آن خود را نشان خواهد داد.
بیشتر بخوانید: بواسیر در زنان
علت ابتلا به بواسیر
در قسمت قبل به این سوال پاسخ دادیم که بواسیر یا هموروئید چیست؟ اما حال می خواهیم درباره علت این بیماری صحبت کنیم. ابتلاء به بواسیر تحت تاثیر عوامل متعددی صورت می گیرد و عواملی که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد در مواجه شدن با این مشکل نقش جدی دارند. این عوامل عبارتند از:
- عدم فعالیت کافی: نشستن بیش از اندازه می تواند احتمال ابتلاء به بواسیر را بالا ببرد.
- افزایش سن: اغلب افرادی که در سنین ۴۵ تا ۶۵ سال قرار دارند بیشتر دچار بواسیر می شوند؛ اما نمی توان گفت افرادی که سنشان کمتر یا بیشتر است از ابتلا به این بیماری در امان هستند.
- داشتن رابطه مقعدی: این نوع رابطه احتمال به وجود آمدن بواسیر را افزایش داده و در صورت ابتلاء به آن وضعیت بیمار را بدتر می کند.
- یبوست: از آنجایی که یبوست موجب وارد شدن فشار شدید به رگ ها و مویرگ ها می شود می تواند ابتلا به بواسیر را نیز در پی داشته باشد.
- باردار بودن: در هنگام بارداری رحم بزرگ تر شده و به رگ ها و مویرگ های اطراف مقعد فشار وارد می کند و این گونه فرد به بواسیر مبتلا می شود.
- دلایل ژنتیکی: بسیاری از افراد به دلایل ژنتیکی بیماری بواسیر را تجربه می کنند.
- دیگر دلایل: از عوامل دیگری که به بیماری بواسیر منتهی می شوند می توان به چاقی، سبک غذایی نادرست، اسهال مزمن، فشار خون بالا، مصرف مشروبات الکلی، مواد مخدر و یا حمل اشیاء سنگین اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: روش های تشخیص سرطان پستان
انواع بواسیر
بیماری بواسیر به چند دسته بواسیر خارجی، داخلی و پرولاپس تقسیم می شود و نوع بواسیر با توجه به نقطه تورم بیماری تعیین خواهد شد. لازم به ذکر است هر یک از انواع این بیماری از علائم خاصی برخوردار است.
- هموروئید یا بواسیر خارجی: تورم حاصل از این بیماری به طور معمول قابل مشاهده بوده و بواسیر در اطراف مقعد و در زیر پوست ایجاد می شود. از آنجایی که ناحیه اطراف مقعد دارای عصب های فعالی است در صورت ابتلاء به این بیماری فرد درد زیادی را حس خواهد کرد و اگر فشار به این ناحیه وارد شود امکان خونریزی وجود دارد.
- هموروئید یا بواسیر داخلی: اغلب تورم حاصل از این بیماری قابل مشاهده نیست؛ چراکه در اعماق راست روده پدید می آید و فرد دردی احساس نمی کند. زمانی که به مویرگ ها و رگ های این ناحیه فشار وارد می شود فرد ممکن است خونریزی را تجربه نماید.
- بواسیر پرولاپس: در این نوع بواسیر فرد درد زیادی احساس خواهد کرد؛ چراکه بواسیر در کانال رکتوم به وجود می آید و ممکن است در صورت رشد کمی از مقعد بیرون بیاید. اغلب خونریزی و درد در این نوع بواسیر دیده می شود.
بیشتر بخوانید: درمان خانگی شقاق
برای آنکه بتوانید به موقع برای درمان اقدام کنید، لازم است به محض مشاهده علائم بواسیر از پزشکی ماهر کمک بگیرید. زمانی که بیماری مراحل ابتدایی خود را می گذارد درمان آن آسان خواهد بود؛ اما در صورت تشخیص دیر هنگام این بیماری کمی درمان سخت می شود.
از آنجایی که بسیاری از افراد اطلاعات کمی درباره بواسیر دارند، به محض مشاهده علائم آن در بدن خود شروع به بکارگیری روش های خانگی می کنند. لازم به ذکر است درمان بواسیر با روش های خانگی در بسیاری از مواقع تاثیر چندانی نداشته و یا ممکن است تاثیر بدتری بر روی بد فرد بگذارد؛ به همین خاطر همواره مراجعه سریع به پزشک در هنگام مشاهده این مشکل پیشنهاد شده است.
لازم به ذکر است شاید علائم زیر کمی ترسناک به نظر برسند؛ ولی نگران نباشید. این بیماری کمی آزاردهنده است اما خطرناک نیست. در صورتی که هنگام ابتلاء به بواسیر از پزشک ماهر و باتجربه ای کمک بگیرید، بیماری قابل درمان خواهد بود. اگر به دنبال پزشکی با مهارت در این حوزه هستید ما دکتر منصوری را به شما معرفی می کنیم.
بیشتر بخوانید: عوارض بواسیر
ایشان با داشتن مهارت و سابقه کافی در این حوزه به شما کمک می کنند در کمترین زمان ممکن بیماری را ریشه کن کنید. نشانه های زیر برخی از علائم ابتلاء به بواسیر یا هموروئید هستند.
- دفع مدفوع بدون کنترل
- خونریزی در ناحیه اطراف مقعد
- احساس سوزش و خارش در این ناحیه
- وجود تورم در ناحیه اطراف مقعد
- احساس درد در قسمت مذکور
سخن نهایی
در این مقاله تلاش کردیم شما را با تعریف بواسیر یا هموروئید، علت ابتلاء به آن، انواع بواسیر و علائم آن آشنا کنیم. همچنین به پاسخ سوال بواسیر یا هموروئید چیست پرداختیم. همانطور که بیان کردیم زمانی که رگ ها و مویرگ های اطراف مقعد دچار کشیدگی یا التهاب می شوند بواسیر ایجاد می شود.
علت ابتلاء به این بیماری بسیار متنوع است و فرد می تواند به دلایلی چون بارداری، چاقی، یبوست، افزایش سن، رابطه مقعدی و… بواسیر را تجربه نماید و نشانه های آن را همچون خونریزی، درد و تورم را مشاهده کند. امیدواریم این مطالب برایتان مفید بوده باشد.