شاید شما نیز با شنیدن کلمه بواسیر احساسات بدی را تجربه کنید. قطعا هیچ کس نمی خواهد این شرایط را تجربه کند و افرادی هم که علائم بواسیر را تجربه کرده اند با خاطره ناخوشایندی از آن یاد می کنند. ممکن است افراد این مشکل را از دیگران پنهان کنند که همین امر باعث تشدید علائم بیماری شود. زیرا فردی که علائمش را پنهان می کند به دنبال درمان نیز نمی رود یا از کسی کمک نمی خواهد. همچنین ممکن است این بیماری بدون هیچ گونه علامت واضحی در بدن فرد به وجود بیاید یا به دلیل بی توجهی پشت گوش انداخته شود. بنابراین بهتر است با کمی آگاهی از مزمن شدن بیماری جلوگیری کرده و راحتتر با آن مقابله کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا در مورد علائم بواسیر آگاهی کسب کرده و راحتتر با آن مقابله کنید.
انواع بواسیر
علائم بواسیر در زنان با علائم بواسیر در مردان معمولا تفاوتی ندارد. به طور کلی بواسیر (هموروئید) به دو دسته تقسیم میشود:
- بواسیر داخلی؛ بواسیر داخلی 4 نوع دارد:
- بواسیر داخلی درجه یک: جایگاه این نوع بواسیر درون کانال مقعد است. این جایگاه وابسته به فعالیت یا عدم فعالیت روده نیست.بواسیر داخلی درجه دو: این نوع بواسیر جایگاه ثابتی ندارد. زمانی که روده فرد در حال فعالیت است از مقعد خارج میشود و زمانی که روده بدون فعالیت است وارد مقعد می شود.بواسیر داخلی درجه سه: این نوع بواسیر هنگام انجام حرکات روده بیرون می آید و بعد از اتمام فعالیت به داخل نمی رود. در این حالت فرد می تواند با انگشت آن را وارد مقعد کند.
- بواسیر داخلی درجه چهار: این نوع بواسیر همیشه بیرون از مقعد است.
- بواسیر خارجی: علائم بواسیر خارجی معمولا با درد و خونریزی زیادی همراه است. این نوع بواسیر همیشه بیرون از مقعد است و دردناکتر از نوع داخلی بواسیر است.
بیشتر بخوانید: درمان خانگی شقاق مقعدی
علائم بواسیر یا هموروئید چیست؟
علائم بواسیر در مرحله اول نشانه خارجی ندارند و معمولا پنهان هستند. این بیماری به دلیل تورم رگ های اطراف مقعد به وجود می آید و علت آن ضایعه در دیواره مقعد یا رکتوم است. این امر باعث مشکلاتی در انجام کارهای روزمره، دفع مدفوع و نشستن می شود.
علائم بواسیر موارد زیر هستند که به توضیح آن ها می پردازیم:
برجستگی در ناحیه مقعد
معمولا بواسیر با یک برجستگی در ناحیه مقعد مشاهده میشود ولی همیشه به این صورت نیست. زمانی که برجستگی در ناحیه مقعد وجود دارد فرد در هنگام دفع مدفوع دچار مشکل است و این امر به دلیل تجمع ضایعه در آن قسمت است. زمانی که این علامت وجود ندارد باید موارد دیگری را جست و جو کرد.
خونریزی
یکی از علائم بواسیر خونریزی هنگام دفع مدفوع است. البته خونریزی از مقعد علت های متفاوتی دارد که یکی از آنها بواسیر است. اگر با وجود خونریزی، در ناحیه مقعد برجستگی نیز وجود داشته باشد، احتمال بواسیر زیاد می شود. همچنین این مسئله باید جدی گرفته شود زیرا ممکن است باعث کم خونی، افت پلاکت خون و مواردی از این دست شود.
خارش
یکی دیگر از علائم بواسیر خارش در ناحیه مقعد است که می تواند برای فرد بسیار آزار دهنده باشد.
خروج ترشحات از مقعد
یکی دیگر از علائم بواسیر خروج ترشحات از مقعد است. این امر به دلیل ملتهب شدن رگ ها در آن ناحیه است.
ناتوانی در دفع کامل مدفوع
کسی که بدن سالمی دارد، معمولا هر زمان که احساس دفع مدفوع می کند این کار را به طور کامل انجام می دهد، اما فرد مبتلا به بواسیر نمی تواند این کار را به طور کامل انجام دهد و معمولا مقداری مدفوع پشت عضلات گیر می کند.
علل و احتمال بروز بواسیر
احتمال بروز علائم بواسیر در افرادی با این ویژگیها بیشتر است:
- مادران باردار
- مبتلایان به یبوست
- مبتلایان به اسهال
- افراد بین سنین 45 تا 65
علل بروز علائم بواسیر شامل موارد زیر است:
- نشستن به مدت طولانی
- ابتلا به یبوست مزمن
- ابتلا به اسهال شدید
- بلند کردن اجسام سنگین
- بارداری
- زایمان
- کم تحرک بودن
- مصرف بیش از حد گوشت گاو
- زیاده روی در مصرف چای سیاه
- انجام ورزشهای سنگین
- رژیم غذایی نامناسب
تشخیص و پیشگیری از علائم بواسیر
تشخیص بواسیر خارجی معمولا ساده است. این نوع بواسیر با چشم قابل مشاهده است و هنگام معاینه، پزشک با کمک لوله آندوسکوپ تمام ناحیه مقعد را بررسی میکند و نوع آن را تشخیص میدهد. ولی در مورد بواسیر داخلی لوله آندوسکوپ پاسخگو نیست و پزشک باید با کمک اشعه ایکس باریم تمام ناحیه داخلی روده و معده را بررسی کند.
در خصوص پیشگیری از علائم بواسیر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تغذیه مناسب
تغذیه مناسب برای سهولت دفع مدفوع شامل مواد غذایی فیبردار است. این مواد عبارتند از: سبزیجات، حبوبات، جو دو سر و … .
آب
نوشیدن آب به اندازه 8 لیوان در روز و مصرف میوههای آبدار یکی از موارد تضمینی عدم ابتلا به بواسیر است.
مرطوب کننده
استفاده از کرمهای مرطوب کننده برای افراد مبتلا به یبوست باعث جلوگیری از علائم بواسیر می شود. باید به طور مرتب کرم مرطوب کننده را به ناحیه مقعد بمالید.
ورزش کردن
تحرک و فعالیت مناسب از خیلی از بیماریها پیشگیری میکند و همانطور که میدانید نشستن مداوم یکی از عوامل ابتلا به هموروئید است. بنابراین با تحرک مناسب میتوانید از بروز این بیماری پیشگیری کنید.
مدفوع خود را نگه ندارید
نگه داشتن مدفوع باعث میشود که با هر بار دفع مدفوع بیشتر زور بزنید و این امر باعث پارگی رگهای خونی در ناحیه مقعد و ابتلا به بواسیر میشود.
زیاد نشستن
نشستنهای طولانی مدت باعث تجمع رطوبت در ناحیه مقعد و افزایش خطر ابتلا به علائم بواسیر میشود. همچنین نشستن طولانی در توالت نیز باعث فشار آمدن به رگهای ناحیه مقعد میشود.
انواع درمانهای بواسیر
درمان های بواسیر با توجه به نوع بیماری و وضعیت وخیم بودن آن توسط پزشک انتخاب می شوند. درمان های معمول علائم بواسیر عبارتند از:
- عمل جراحی: در این عمل جراحی معمولا قسمتی از روده فرد برداشته می شود. این روش برای بواسیرهای بزرگ به کار می رود. همچنین عمل ساده ای است و فرد نیاز به بستری در بیمارستان ندارد.
- روش IRC: یکی از سریع ترین روشها برای درمان علائم بواسیر استفاده از لیزر است. در این روش ناحیه مورد نظر را با استفاده از لیزر خشک می کنند. این درمان بدون درد و خونریزی است.
- باند پلاستیکی: در این روش یک باند پلاستیکی دور ناحیه مورد نظر می پیچند. این کار باعث می شود جریان خون رسانی به بواسیر قطع شود و بعد از چند روز بیفتد.
- اسکلروتراپی: در این روش درمان علائم بواسیر، مادهای به داخل بواسیر تزریق می شود. تزریق این ماده باعث کوچک شدن و ناپدید شدن آن به مرور زمان می گردد.
کلام آخر
بواسیر یا هموروئید یکی از بیماری های شایع است که بسیاری از افراد درگیر آن می باشند. به همین دلیل شناخت علائم هموروئید برای همه الزامی است. در این مقاله به توضیحاتی درباره این موضوع مهم پرداختیم و شما را با آن آشنا کردیم تا در صورت بروز هر گونه مشکل بتوانید سریعا نسبت به درمان اقدام کنید.