Search
Close this search box.
علائم فیستول مقعدی

فیستول مقعدی | علائم، علت، تشخیص و روش پیشگیری

فیستول مقعدی چیست؟ دلایل به وجود آمدن این بیماری چیست؟ با چه علائمی فیستول را تشخیص بدهیم؟ از چه روش‌های درمانی برای مداوای آن استفاده می‌شود؟ روش‌های پیشگیری از مبتلا شدن به فیستول چیست؟ ما در این نوشته، راجع به تمام این موارد صحبت می‌کنیم و پاسخ سوال‌های مطرح شده را بیان می‌کنیم تا در مواجهه با این بیماری آگاهانه رفتار کنیم.

فیستول مقعدی

فیستول مقعدی چیست؟

فیستول مقعدی عفونت مربوط به حفره‌های اطراف مقعد است که از طریق کانال‌های باریک به مقعد متصل می‌شود. تعداد حفره‌های فیستول مقعدی براساس شدت عفونت متفاوت است. در صورت پیشرفت فیستول مقعدی در زنان، ممکن است حفره‌های عفونی به ناحیه تناسلی واژن نیز گسترش پیدا کند. تعیین نوع فیستول مقعدی بر اساس طول و عمق مجرای آن انجام می‌شود. عفونت‌ها و آبسه‌های مقعدی می‌تواند موجب بروز فیستول از نوع ساده تا فرم‌های پیچیده مانند فیستول اینتراسفنکتریک شود.

بیشتر بخوانید: شقاق مقعدی چیست؟

فیستول مقعدی ممکن است به شدت خطرناک باشد و موجب انتشار عفونت به سایر بخش‌های بدن شود. مقعد دارای دو عضله اسفنکتر داخلی و خارجی است که در کنترل تخلیه نقش دارد. غده‌های مقعدی نیز در دیواره مقعد و در فضای بین دو عضله اسفنکتر قرار دارند. اگر فضای بین دو عضله اسفنکتر برای غدد مقعدی به مدت طولانی دچار انسداد شود، می‌تواند موجب بروز عفونت و آبسه در این ناحیه شود. در صورتی که آبسه مقعدی درمان نشود، می‌تواند از فضای داخلی تا سطح پوست گسترش یابد و باعث بروز فیستول مقعدی شود. آغاز فیستول مقعدی از طریق ایجاد آبسه‌هایی در اطراف و نزدیک مقعد خواهد بود.

دلایل به وجود آمدن فیستول مقعدی چیست؟

عوامل مختلفی موجب به وجود آمدن فیستول مقعدی می‌شود. در بخش زیر، به 7 دلیل  بروز  این بیماری را بیان می‌کنیم.

  1. دمل یا آبسه عفونی مقعد
  2. یبوست مزمن و بلند مدت
  3. عفونت‌های معده
  4. عفونت روده بزرگ، کولیت، دیورتیکولیت
  5. داشتن رابطه جنسی مقعدی مداوم و زیاد
  6. سرطان روده و معده
  7. بیماری‌های پوستی، از جمله بیماری‌های قارچی و زگیل تناسلی، می‌توانند عفونت‌هایی در ناحیه تناسلی و پوست اطراف آن ایجاد کنند.
دلایل فیستول مقعدی

در پارگراف بعدی، علائم به وجود آمدن فیستول مقعدی را بیان می‌کنیم تا راحت بتوانید این بیماری را تشخیص دهید و با مراجعه به پزشک متخصص درمان خود را شروع کنید.

بیشتر بخوانید: انواع فیستول مقعدی

علائم فیستول مقعدی چیست؟

فیستول مقعدی با این علائم همراه است:

  1. داشتن درد و سوزش در مقعد، به خصوص هنگام دفع مدفوع
  2. خارج شدن ترشح یا خون از محل فیستول
  3. وجود تورم و التهاب در اطراف مقعد
  4. احساس بوی بد از اطراف مقعد
  5. داشتن حس گرما یا خنکی در اطراف مقعد
  6. به وجود آمدن تغییر رنگ در پوست اطراف مقعد
  7. داشتن خونریزی
  8. بیماری‌های جنسی و مقاربتی
  9. بیماری کرون یا التهاب لوله‌های گوارشی
  10. از دست رفتن بافت به خاطر گسترش آبسه
  11. وجود عفونت در ناحیه راست روده
  12. عفونت ناشی از آسیب مجرای مقعدی به دلیل ضربه
  13. عفونت مایکوباکتریوم توبرکلوزیس که دلیل به وحجود آمدن سل می‌شود.
  14. سرطان به ویژه سرطان رکتوم
  15. خارش در ناحیه تناسلی
  16. خارج شدن مدفوع به همراه خون
  17. نفخ شدید

ما در این بخش، 18 علامتی که نشان‌دهنده فیستول مقعدی هستند را به شما معرفی کردیم. در صورت داشتن هر کدام از این نشانه‌ها و علائم، به پزشک متخصص مراجعه کنید تا تشخیص دقیق و درستی داده شود و درمان مناسب برای شما انتخاب شود.

بیشتر بخوانید: بواسیر چیست؟

 روش تشخیص فیستول مقعدی

یکی از روش‌های ابتدایی و کاربردی برای تشخیص فیستول مقعدی، معاینه بالینی توسط پزشک متخصص است. در این روش، پزشک وضعیت عمومی بیمار و ناحیه مقعد را معاینه می‌کند تا تشخیص وجود فیستول را بدهد. همچنین، پزشک متخصص برای اینکه تشخیص دقیق و مطمئنی داشته باشد ممکن است از روش‌هایی مانند آنوسکوپی، پروکتوسکوپی، سونوگرافی و تصویربرداری با رادیوایزوتوپ، کونولوسکوپی و MRI استفاده کند.

بیشتر بخوانید: عمل بواسیر با لیزر

 راه‌های پیشگیری از فیستول مقعدی کدامند؟

با انجام راه‌های زیر تا حد زیادی می‌توانید از مبتلا شدن به فیستول مقعدی پیشگیری کنید و سبک زندگی سالم و راحتی داشته باشید. 7 راه‌حل جلوگیری از ابتلا به فیستول را بخوانید.

  1. رعایت بهداشت شخصی و حفظ پاکیزگی مقعد و خشک نکردن آن پس از شست و شو، بسیار اهمیت دارد. زیرا رطوبت می‌تواند موجب رشد و زنده ماندن ویروس‌ها، باکتری‌ها و قارچ‌ها شود. بنابراین، استفاده منظم و کامل از شستشوی مقعد و خشک کردن آن بسیار مهم است.
  2. استفاده از کاندوم در زمان  رابطه جنسی و اجتناب از رابطه مقعدی، بسیار مهم است. با استفاده از کاندوم، می‌توان از انتقال بیماری‌های عفونی مقعدی جلوگیری کرد. رعایت این موارد می‌تواند به حفظ سلامت جسمی و روانی شما و همچنین شریک جنسی شما کمک کند.
  3. درمان  مناسب و به موقع عفونت‌های دستگاه تناسلی
  4. درمان مناسب و  به موقع بیماری‌های  مقعدی مانند هموروئید و شقاق
  5. داشتن تغذیه سالم و مناسب به منظور پیشگیری از یبوست و اسهال شدید و پی در پی
  6. استفاده از لباس‌های که حساسیت کمترب ایجاد می‌کنند، می‌تواند به حفظ سلامت ناحیه مقعد و جلوگیری از بروز حساسیت‌های ناشی از لباس مناسب باشد.
  7. در آخر نیز، انجام چکاپ مداوم و سالیانه، یکی از روش‌های موثر در کاهش ابتلا به بیماری فیستول است.

نتیجه‌گیری: فیستول مقعدی یک نوع بیماری عفونی است که در اطراف ناحیه مقعد به وجود می‌آید. در این مقاله، راجع به این بیماری، علل به وجود آمدن آن، راه‌های پیشگیری، روش‌های تشخیص و علائم آن صحبت نمودیم.

سوالات متداول

مطالب مرتبط
فهرست محتوا
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *