پیشگیری از HPV، یک موضوع بسیار مهم و حیاتی است و همه افراد باید درباره آن آگاهی داشته باشند. با توجه به اینکه جهت درمان HPV تاکنون هیچ درمان شناخته شدهای یافت نشده است بنابراین بهترین راهکار جهت محافظت در مقابل این بیماری، پیشگیری از ابتلا به آن است. در ادامهی این مقاله 8 راهکار موثر جهت پیشگیری از HPV به صورت خلاصه ذکر میشود.
راهکارهای پیشگیری از HPV
خوشبختانه روش های مختلفی برای پیشگیری از HPV وجود دارد که در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم:
1. تزریق واکسن HPV
تزریق واکسن HPV به منظور جلوگیری از ابتلا به سرطانها مرتبط با ویروس پاپیلومای انسانی و همچنین زگیل تناسلی انجام می شود. واکسن گارداسیل 9 میتواند در برابر انواع HPV که موجب ابتلا به تعدادی سرطانها مانند سرطان دهانه رحم، سرطان مقعد، سرطان واژن، سرطان آلت تناسلی، برخی از انواع سرطان دهان و گلو شود، محافظت ایجاد نماید. این واکسن همچنین در مقابل بیشتر زگیلهای تناسلی از شما محافظت مینماید.
مقامات بهداشتی توصیه مینمایند تمام نوجوانان از سنین 11 تا 12 سالگی و پیش از اینکه در معرض هرگونه تماس جنسی قرار داشته باشند واکسیناسیون را انجام دهند، تزریق واکسن تا سنن 26 سالگی اثربخشی مناسبی دارد. اما در صورتی که در سنین نوجوانی موفق به تزریق واکسن نشدهاید، تزریق این واکسن از سنین 9 تا 45 سالگی مورد تائید قرار دارد و با توصیهی پزشک میتوانید این واکسن را دریافت نمائید.
بیشتر بخوانید: آبسه مقعدی
2. به خودتان متعهد باشید.
تنها روش قطعی که میتواند در پیشگیری از HPV موثر باشد، پرهیز از هرگونه رابطهی جنسی دهانی، مقعدی و واژینال است. در صورتی که هنوز پارتنر جنسی ندارید و یا در رابطهای که قرار دارید هنوز رابطهی جنسی را آغاز نکردهاید، از رابطهی جنسی با افرادی که شناختی از آنها ندارید خودداری نمائید.
3. عدم شروع رابطه جنسی از سنین پایین
هرچقدر که سن شما در هنگام شروع اولین رابطهی جنسی کمتر باشد، در صورتی که در معرض تماس با این ویروس قرار بگیرید احتمال ابتلا به عفونت HPV در شما بیشتر میشود. بر اساس آمار بیشترین میزان شیوع عفونت HPV در سنین 15 تا 25 سالگی قرار دارد. این نکته را باید بدانید که هیچ روش مطمئنی وجود ندارد که بتوانید تشخیص دهید آیا شریک جنسی شما مبتلا به HPV هست یا خیر (به خصوص شریک جنسی که روابط متعددی در گذشته داشته است ممکن است که با احتمال بالایی آلوده به این ویروس باشد)
در صورتی که میخواهید رابطهی جنسی را از سنین نوجوانی آغاز نمائيد ابتدا باید واکسین گارداسیل را تزریق نمائید. این واکسن در 2 یا 3 دوز طی 6 الی 12 ماه تزریق میشود.
در حالت ایده آل بهتر است با شریک جنسی خود صادق باشید و اگر سابقهی ابتلا به HPV را دارید به او اطلاع دهید اما این نکته را به خاطر داشته باشید که ممکن است برخی از افراد بدون اینکه خودشان بدانند ناقل و آلوده به ویروس باشند و به صورت ناخواسته این ویروس را بین شرکای جنسی خود پخش نمایند.
بیشتر بخوانید: پولیپ روده
4. نداشتن شرکای جنسی متعدد
یکی از راهکارهای مناسب جهت پیگشیری از HPV، کاهش تعداد پارتنرهای جنسی است. هرچقدر که شما با افراد کمتری رابطهی جنسی داشته باشید احتمال آلوده شدن به HPV نیز کاهش مییابد. اما این نکته را نیز باید بدانید حتی داشتن یک بار رابطهی جنسی با فرد آلوده میتواند شما را نیز آلوده به ویروس نماید.
بر اساس نتایج برخی مطالعات انجام شده در صورتی که چند ماه پیش از شروع رابطهی جدید، هیچ گونه فعالیت جنسی نداشته باشید احتمال انتقال ویروس کاهش مییابد. تحقیقات نشان میدهد 64 تا 80 درصد از عفونتهای منتقله از HPV در زنان طی 6 ماه به از بین میرود.
بیشتر بخوانید: آیا بواسیر عامل سرطان است؟
5. استفاده از کاندوم در هر رابطهی جنسی
در صورتی که شما از لحاظ جنسی فعال هستید با استفاده از کاندوم میتوانید احتمال ابتلا به HPV را به حداقل ممکن برسانید. استفاده از کاندوم از ابتدای فعالیت جنسی تا انتها و در تمام انواع رابطه جنسی مانند رابطه جنسی دهانی، مقعدی و واژینال مهم است.
کاندوم فقط میتواند مناطقی که تحت پوشش کاندوم قرار داشتهاند را در مقابل HPV محافظت نماید بنابراین کاندوم به طور کامل نمیتواند از شما محافظت داشته باشد اما لازم است همیشه از آن استفاده کنید تا احتمال انتقال کاهش بیابد. همچنین استفاده از کاندوم از ابتدا تا انتهای رابطهی جنسی میتواند احتمال ابتلا به HPV را تا حدود بسیاری کاهش دهد.
هرگز از یک کاندوم دو بار استفاده نکنید و در صورت تغییر نوع رابطه، کاندوم را تعویض نمائید. به عنوان مثال اگر رابطهی جنسی از دهانی به واژینال و یا از واژینال به مقعدی تغییر کرد لازم است که کاندوم را نیز تعویض نمائید.
6. عدم اعتماد به ختنه
بر اساس برخی مطالعات انجام شده در گذشته، مردانی که ختنه شدهاند نسبت به مردانی که مردانی که ختنه نشدهاند کمتر در معرض ابتلا به HPV قرار دارند. اما در مطالعهای که در سال 2017 بر روی 1502 مرد انجام شده است نشان داد که مردان ختنه شده 2 برابر بیشتر در معرض ابتلا به انواع پرخطر و سرطان زای HPV قرار داشتند.
بنابراین ختنه شدن نمیتواند تضمینی برای پیشگیری از ابتلا به HPV باشد. به همین دلیل والدین بدون توجه به وضعیت ختنهی فرزندان پسر خود لازم است جهت واکسیناسیون اقدام نمایند و آقایانی که ختنه شدهاند بدون در نظر گرفتن ختنه باید تمام راهکارهای مراقبتی را انجام دهند.
بیشتر بخوانید: کیست مویی چیست؟
7. انتخاب سبک زندگی سالم
با اینکه هیچ رژیم غذایی خاصی جهت جلوگیری از عفونت HPV وجود ندارد اما براساس تحقیقات انجام شده رژیم غذایی سالم و گیاهی میتواند سیستم ایمنی را تقویت کرده و در برابر ابتلا به انواع عفونتها بدن را محافظت مینماید.
نکات زیر رجهت تقویت سیتم ایمنی توصیه میشود:
- در رژیم غذایی خود میزان قند و چربی را کاهش دهید و مصرف میوه و سبزیجات را بیشتر کنید.
- به صورت منظم ورزش کنید.
- سیگار نکشید.
- از مصرف الکل به صورت افراطی پرهیز نمائید.
8. انجام غربالگریهای توصیه شده در خانم ها
عفونت HPV میتواند موجب ایجاد تغییرات غیرطبیعی در سلولهای دهانه رحم شود. این تغییرات میتوانند منجر به ایجاد سرطان دهانهی رحم شوند. اما در صورتی که سلولهای غیرطبیعی در مراحل اولیه مورد شناسایی قرار بگیرند میتواند از پیشرفت آنها به سمت سرطان دهانهی رحم پیشگیری کرد.
دو آزمایش غربالگری که به خانمها توصیه میشود عبارتند از:
- تست پاپ اسمیر
- تست HPV
توصیه میشود خانمهایی که بین 25 تا 65 سالگی قرار دارند هر 5 سال یک بار آزمایش HPV را انجام دهند.
منبع:
https://www.everydayhealth.com/hpv/ways-prevent-hpv-detect-it-early/