یکی از راه های تشخیص سرطان پستان در خانم ها، انجام ماموگرافی است. برای درمان سرطان پستان لازم است تا نوع سرطان توسط ماموگرافی مشخص شود. وجود بیماری یا هر گونه ناهنجاری در بافت پستان نیز، با استفاده از ماموگرافی قابل تشخیص است. شاید برای شما سوال پیش بیاید که تشخیص سرطان پستان با ماموگرافی چگونه انجام می شود؟ مزایای و عوارض آن کدامند؟ چه آمادگی هایی قبل از انجام آن لازم است تا انجام شود؟ زمان مناسب ماموگرافی تشخیص سرطان سینه چه موقع می باشد؟ در این مقاله قصد داریم در این زمینه اطلاعات کاملی در اختیار شما قرار دهیم. با ما در ادامه همراه باشید…
کاربرد ماموگرافی در تشخیص سرطان پستان چیست؟
بر اساس تحقیقات، بعد از سرطان پوست، سرطان پستان یکی از شایع ترین سرطان ها در زنان است. یکی از روش های تشخیص سرطان پستان انجام ماموگرافی است. ماموگرافی در واقع استفاده از پرتوهای خفیف اشعه ایکس یا XR برای بررسی بافت پستان است. این آزمایش به منظور تشخیص و شناسایی بیماری های پستانی در زنانی انجام می شود که با ناهنجاری هایی در پستان خود مواجه هستند. البته این آزمایش به صورت دورهای در زنان سالم بالای 40 سال نیز انجام میشود. این امر به منظور جلوگیری از ابتلا به سرطان پستان است. یکی از کمک های ارزنده این تست، تشخیص زودهنگام تومورها است؛ زمانی که این تومورها قابل لمس نیستند.
تشخیص سرطان پستان با ماموگرافی چگونه انجام می شود؟
وسیله انجام ماموگرافی متشکل از دو صفحه روبروی هم است. برای انجام این تست غربالگری در تشخیص سرطان پستان، بیمار در مقابل دستگاه مخصوص XR قرار می گیرد، سپس رادیولوژیست سینه بیمار را روی یک صفحه از جنس پلاستیک قرار میدهد، سپس صفحهی دیگر از بالا به طور محکم به پستان فشار می آورد. این صفحات موازی بافت سینه را صاف نموده و در حالی که XR گرفته می شود، پستان را نگه می دارند و فرد مقداری فشار احساس خواهد کرد. این کار تصویر واضح تری از پستان را ارائه می دهد و هنگام انجام آن رادیولوژیست به بیمار میگوید که چند لحظه نفس خود را حبس کند.
سپس پزشک وضعیت پستانها را تغییر میدهد تا عکسبرداری از زاویه دیگری نیز انجام شود. پس از آن، باید صبر نمود تا پزشک تصویرها را بررسی کرده و مطمئن شود که نیازی به تصویربرداری مجدد نیست. در صورتی که تصویرها واضح نباشند و نتوان از روی آنها تشخیص مناسبی داد، تکنسین ترتیب گرفتن تصاویر اضافی را میدهد که از نماهای مختلف تصاویر گرفته شوند. این اتفاق معمول اتفاق میافتد و بهتر است در مورد این مسئله خود را نگران نکنید.
انواع ماموگرافی
سه نوع ماموگرافی در تشخیص سرطان پستان وجود دارد که در ادامه معرفی شدهاند، همچنین پاسخ به سوال “چه کسانی باید ماموگرافی کنند” نیز در متن موجود است:
ماموگرافی معمولی
ماموگرافی به صورت کلی برای تشخیص زودهنگام بیماریهای پستان و نظارت برآنها انجام می شود. در روش ماموگرافی به صورت معمولی پرتونگاری با دوز کم مورد استفاده قرار میگیرد. در تصویربرداری پزشکی متداولترین نوع آنها استفاده از پرتوهای ایکس است. ماموگرافی معمولی دو نوع دارد که به شرح زیر هستند:
- ماموگرافی غربالگری برای تشخیص سرطان پستان در خانم هایی استفاده می شود که هیچ علائمی ندارند. این نوع ماموگرافی شامل گرفتن دو عکس با XR از هر دو پستان به منظور تشخیص تومورهای پنهان است که با معاینه عادی قابل لمس نیستند.
- ماموگرافی تشخیصی برای بررسی سرطان سینه در بانوانی که دارای علائمی از بیماری هستند مورد استفاده قرار میگیرد. این علائم شامل توده، درد، ضخیم شدن پوست پستان، ترشح نوک پستان یا تغییر ناگهانی در شکل و اندازه پستان است.
ماموگرافی دیجیتال
راههای معمول ماموگرافی در تشخیص سرطان پستان شامل ذخیره عکس روی ویدیو است. در این روش عکسی که به دست آمده را میتوان در کامپیوتر استفاده کرد و به راحتی آن را بزرگنمایی کرد. در این حالت ارزیابی اشعه ایکس بسیار سادهتر میشود و نتایج دقیقتری به دست میآید.
از مزایای ماموگرافیهای دیجیتال در تشخیص سرطان پستان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دستیابی سریعتر به تصویر
- دقیقتر بودن این روش در افراد زیر 50 سال
- قابلیت جابجایی یا بزرگنمایی در حین مشاهده قابلیت ارسال به صورت الکترونیکی
- دقیق تر بودن این روش در افراد با سینه های متراکم
ماموگرافی سه بعدی
این روش ماموگرافی نوعی از ماموگرافی دیجیتال است که از دستگاههای XRD برای گرفتن عکس از برشهای پستان از زوایای گوناگون استفاده میکند. سپس از نرم افزار رایانهای برای اصلاح یک تصویر استفاده میشود. این همان روشی است که از سی تی اسکنها برای تولید تصاویر استفاده می کند.
آیا انجام ماموگرافی برای تشخیص سرطان پستان دردناک است؟
ماموگرافی ممکن است برای خیلی از خانم ها اذیت کننده و دردآور باشد، اما این آزمایش تنها چند ثانیه طول می کشد و البته میزان دردی که احساس می کنید به چند مولفه بستگی دارد که از آن جمله می توان به مهارت متخصص، بزرگی سینه ها و اندازه فشار اشاره نمود. پس از تست ماموگرافی، درد در اثر فشرده کردن پستانها به سرعت رفع میشود اما بعضی از خانم ها یک یا دو روز پس از انجام آن نیز احساس درد در سینه های خود دارند. با توجه به تجویز پزشک فرد می تواند از داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن استفاده کند. همچنین استفاده از کیسه آب گرم یا ماساژ سینه ها درحمام گرم می تواند موثر باشد.
یکی از نکات مهم در انجام ماموگرافی این است که این تست یک هفته قبل از شروع پریود یا در طول دوران پریود انجام نشود. زیرا معمولا در این دوران سینه ها متورم یا حساس هستند. پس از انجام ماموگرافی، رادیولوژیست نتیجه تست را ارزیابی کرده و آن را از نظر علائم بررسی می کند.
آمادگی برای انجام ماموگرافی
در روزی که قرار است این روش غربالگری را انجام دهید باید دستورالعمل های خاصی را رعایت کنید:
- عدم استفاده از دئودورانت، پودر بدن یا عطر و عدم استعمال پماد یا کرم در دور سینه. این موارد باعث تحریف تصاویر میشود.
- اگر باردار یا شیرده هستید، نمیتوانید از این روش استفاده کنید.
چه زمانی برای ماموگرافی مناسب است؟
در پاسخ به سوال “چه زمانی برای ماموگرافی مناسب است” میتوان گفت که ممكن است از ماموگرافی هم برای غربالگری و هم برای تشخیص استفاده شود. ماموگرافی غربالگری به تاریخچه سلامتی شما و خطر ابتلا به سرطان سینه بستگی دارد. متخصص معمولا به دلایل زیر ماموگرافی را پیشنهاد میکند:
- پزشک هنگام معاینه پستان متوجه وجود یک توده میشود.
- قبلا یک ماموگرافی انجام دادهاید و نتایج آن غیرطبیعی بوده است.
- در حال حاضر توده یا ناهنجاری در بافت سینهی خود دارید و پیشرفت آنها نیاز به بررسی دارد.
ماموگرافی تشخیصی در تشخیص سرطان پستان زمانی انجام میشود که خانمهای بالاتر از 30 سال علائمی مانند توده قابل لمس، درد پستان، ضخیم شدن پوست پستان، زخم نوک پستان یا سوزش پوستی داشته باشند.
مزایای ماموگرافی برای تشخیص سرطان پستان
در خصوص مزایای انجام ماموگرافی موارد زیر را میتوان برشمرد:
- کاهش خطر مرگ ناشی از سرطان پستان
- مفید برای تشخیص انواع سرطان پستان
- بهبود توانایی پزشک در تشخیص تومورهای کوچک
- امکان گزینههای درمانی بیشتر، هنگامی که سرطان ها کوچک هستند.
خطرات احتمالی و عوارض جانبی
در خصوص عوارض ماموگرافی میتوان به این موارد اشاره کرد:
- نباید این روش را بیشتر از یک الی دو بار در سال انجام دهید؛ به علت اینکه در این روش در معرض پرتوهایی با دوز کم قرار میگیرید.
- احساس درد و کبودی هنگام فشرده کردن بافت سینه
- نتایج ماموگرافی ممکن است منجر به انجام آزمایشات دیگری شود.
- ماموگرافی غربالگری نمیتواند همه تودهها را تشخیص دهد. گاهی برای تشخیص دقیقتر به ام آر آی نیاز است.
سوالات متداول
خانم هایی که سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان سینه دارند و سن آن ها بین 40 الی 44 سال می باشد، لازم است تا سالیانه ماموگرافی را انجام دهند. خانم هایی که سن آن ها بین 45 تا 54 سال است باید هر سال یکبار تست ماموگرافی را انجام دهند. برای سنین بالای 55 هم باید هر 1 الی 2 سال ماموگرافی تشخیصی سرطان سینه انجام شود.
در افراد جوان به دلیل تراکم بافت پستان ممکن است همه سرطان های سینه از طریق ماموگرافی تشخیص داده نشود. به همین دلیل لازم است در سنین بین 20 تا 40 سال هر سه سال یکبار برای انجام معاینه فیزیکی پستان ها به پزشک مراجعه شود.